HEIDI SCHJETNE

Bare Netcom-abonnentene sendte over en milliard sms-er i fjor. Nå er det MMS som tar helt av. Hvem er hvem i mobilens univers?

100 venner helt ut

Er du ungdom, bare du ha kameramobil. De nyetablerte lar ikke familieøkonomien tillate slike ting. Bestemorsgenerasjonen tar til takke med hva som helst. Og teknofrikene må i det minste kunne laste ned mp3-filer som ringelyd.

Hundre venner er helt ut. 300 er bedre. Selvfølgelig tilbyr de trendy mobilene denne tjenesten.

— Hvor mange sms-er kan denne telefonen lagre? spør ungdommene i butikkene.

Svaret er «svært mange». Anledningen byr seg til å lagre grenseløst mange gullkorn blant de milliarder sms-er nordmenn sender årlig.

For lengst har sms-vennene overtatt for brevvennene. Du møtte dem på «chat» på nettet. Har aldri truffet eller snakket med dem. Men atskillige ganger i uken piper det inn en melding fra sms-vennen. På mobilen kan vi være mer personlig enn i «face til face»-kommunikasjon ...

Har du mange sms-venner, bør du ha en mappe for hver av dem. Mobilleverandørene er klar over etterspørselen og produserer på høygir etter dine behov.

På en mappe står det «kjæresten». Du går rundt med en bunke kjærlighetsbrev i lommen. «Kjære Trond-mappen» - en ubetinget suksess. «I love U»-meldingene plasseres der. Romansebildene puttes i en annen mappe.

Bestemor eller gravid?

— Du må hamobiltelefon, mamma! Mødre, bestemødre og nyetablerte har skapt sine egne mobiltrender. En anelse eldre enn ungdomsgruppen er de nyetablerte. Du er nokså fornuftig og prioriteter ikke de hippeste mobiltelefonene. Familieøkonomien tillater det ikke.

Men hvis du først er mobilinteressert, velger du den litt elegante mobiltypen. En i sølv og mørkeblå, kanskje? Stilfullt og elegant, som Samsung E 700, i mørkeblått og sølv.

Bestemorgenerasjonen er trendy. Den eneste betingelsen for å komme under denne kategorien, er at noen pålegger deg å bære mobil.

Type mobil? Du tar til takke med det meste, men Nokia 3510 er blant vinnerne i bestemorsgenerasjonen.

Bildeboomen

Norge er det landet i Europa som sender aller flest mms. Bare Telenor-abonnenter sendte nesten fire og en halv million mms i november i fjor. Tallet på Netcom-abonnenters mms-aktivitet på julaften og nyttårsaften nådde 80.000.

«Vis hvem du er» var leverandørenes slagord fra starten av. Da syntes alle ungdom det var greit at kamerakvaliteten var begrenset.

Den spontane situasjonsrapporten mms var tiltenkt å være, var bare begynnelsen Drøssevis av ungdom stilte stadig større krav til kameramobilens tekniske kvalitet. Og mobilleverandørene hengte seg på, og styrer nå nesten alt salg inn på kameratelefoner.

I takt med utviklingen skal ungdommen ha høyere bildeoppløsning, bedre skjerm, finere farger. Og for all del; sort-hvitt er ut!

Produsenter konsentrerer seg om å putte kamera inn på massevis av modeller. Nokia kan skilte med opptil nye modeller annenhver måned.

Studenter og ungdom helt opp til tretti, er blant kameramobilelskerne. Finessen har høy prioritet når studielånet kommer. For mobilen sier mye om deg - og din status.

Mulighetens univers

Er «Svigermor-venter»-strategien noe for deg? Du kan styre hvilke samtaler som skal gå rett til mobilsvareren, og hvilke du vil besvare selv. Eller programmér en lydløs ringetone på de perifere, og la kun nær familie nå deg på mobilen nattetid.

Teknofrikene kjenner ingen alder. Til felles har de den spesielle interessen for den tekniske nyvinningen. Som Nokia 6600.

Parkett på gulvet eller tapet på veggene? Skal huset pusses opp, er det en fordel med dagens meste avanserte mobiler. Med et nedlastet program får du mobilen til å regne ut hvor mange kvadratmeter parkett du trenger ...

KILDER: Jan Kristian Kristoffersen, fagsjef mobilkommunikasjon i TeleRing Kjeden.

Håkon Styri, DIGME (digitale medier).

Hallvard Opheim, Telebutikken, Bystasjonen

Kredittsjef i NetCom, Wenche Garder

ITavisen Business nr. 2 2004

Tallmateriale fra NetCom og Telenor

VINNER I BESTEMORSGENERASJONEN:

NOKIA 3510 i

DE NYETABLERTES ELEGANSE: SAMSUNG E 700

TEKNO FRIK ENES YNDLING ER :

SIEMENS SXI

SONY ERICSSON P 900

UNGDOMSFAVORITTER:

SONY ERICSSON T 610

NOKIA 3200