Oslo Børs endte i rødt – Bergenbio stupte mer enn 38 prosent

(E24) Store oljeselskaper trakk Børsen nedover mandag. Samtidig raste biotekselskapet Bergenbio og kryptobørsen NBX.

På tirsdag fortsetter resultatrushet i det som blir denne sesongens siste tettpakkede uke.
Publisert: Publisert:

Det har vært moderat nedgang på Oslo Børs gjennom hele mandagen.

Ved stengetid er Hovedindeksen ned 39 prosent, og et fat nordsjøolje (brent spot) handles for 75,67 dollar. Det er snaut én dollar lavere enn da Børsen stengte fredag ettermiddag, og ned rundt 0,2 dollar siden midnatt, skriver E24.

Gassprisen har samtidig fortsatt de siste ukers nedadgående trend. Den europeiske gassprisen TTF er nå under 30 euro megawattime, og ligger i skrivende stund på 29,9 euro megawattime.

Blant de mest omsatte aksjene trakk oljeselskaper Børsen nedover:

  • Equinor falt 0,65 prosent
  • DNB steg 0,11 prosent
  • Norsk Hydro avsluttet 0,43 prosent opp
  • Aker BP falt 0,08 prosent
  • Frontline falt 1,69 prosent

Seismikkselskapene TGS (falt 3,58 prosent) og PGS (ned 2,29 prosent) var også med på å trekke nedover.

Både på de viktigste børsene i Europa og på Wall Street er bildet blandet i skrivende stund.

Børsras for Bergenbio

Lørdag varslet selskapet Bergenbio en tegningskurs på 0,1 krone i sin tidligere meldte fortrinnsrettsemisjon.

Bergenbio-aksjen raser mer enn 45 prosent ved 12.30-tiden, til en kurs på 1,07 kroner pr. aksje. Den avsluttet dagen ned 38,59 prosent.

Aksjen stupte rundt 50 prosent til en kurs på 2,33 kroner rett etter at det i slutten av april ble kjent at selskapet vil hente inntil 250 millioner kroner. Siden falt aksjen videre, og stengte til en kurs på 1,954 kroner før helgen.

– Den foreslåtte tegningskursen er fastsatt etter fremgangsmåten som selskapet tidligere har kommunisert og som er i henhold til avtalen med garantistene i fortrinnsrettsemisjonen, sa Rune Skeie, finansdirektør i Bergenbio til E24.

Kjos’ kryptobørs faller kraftig

Rett før børsåpning kom nyheten om at fintech-selskapet Spenn Technology vil kjøpe kryptbørsen Norwegian Block Exchange (NBX). Bjørn Kjos og familien står bak satsingen.

Det varslede budet på NBX kommer i form av aksjer i Spenn. Det tilbys én Spenn-aksje for 13 NBX-aksjer.

NBX-aksjen steg først i tidlig handel, men snudde så kraftig ned. Aksjen endte handelsdagen ned 21,05 prosent.

Bjørn Kjos-selskapet Observatoriet Invest, som til nå har vært største aksjonær i NBX, meldte samtidig at de har solgt hele sin eierandel på 15,95 prosent til Spenn. Barna til Kjos sitter også på andre store aksjeposter i NBX gjennom egne investeringsselskaper.

Gjeldsforhandlinger

Den kommende uken er det knyttet spenning til gjeldsforhandlingene i USA, som kan få stor innvirkning på verdensøkonomien.

Dersom ikke politikerne i Representantenes hus og Senatet blir enige om å heve gjeldstaket innen 1. juni, kan USA for første gang i historien ende opp med å misligholde sine betalingsforpliktelser.

USAs president Joe Biden og Kevin McCarthy, lederen for Representantens hus, skal møtes kl. 17.30 amerikansk tid (kl. 23.30 norsk tid) for å diskutere gjeldstaket.

Det skriver Bloomberg, som refererer til en melding fra Det hvite hus om tidspunktet.

Resultatrush

tirsdag fortsetter resultatrushet i det som blir denne sesongens siste tettpakkede uke.

Da legger blant annet Borr Drilling, Adevinta, Seadrill og Statkraft frem sine kvartalstall. Utover i uken kommer det også tallslipp fra blant annet Olav Thon Eiendomsselskap, Selvaag Bolig og interiørkjeden Kid.

Publisert: