Caterpillar er for mange amerikanere ensbetydende med anleggsmaskiner. Selskapet, som er verdens største i sin bransje, har over 130.000 ansatte i hele verden — og de gjør det bra.

Siste kvartal i 2011 er selskapets beste siden det ble stiftet i 1925 - med et nettresultat på 1,55 milliarder dollar, eller rundt 9 milliarder kroner. Omsetningen økte over 30 prosent, til 17 millarder dollar.

Vinner på gruvedrift

Årsaken til den voldsomme oppgangen er voksende aktivitet innen gruvedrift, der Caterpillar leverer både gravemaskiner, hjullastere, dumpere og annet anleggsutstyr for både dagbruddrift og ordinær gruvevirksomhet . Spesielt er det økende behov for kull i Kina og kobbergruvedrift i Sør-Amerika som står for økningen.

- Gruveindustrien vil fortsette å være veldig sterk, sier analytiker Brian Rayle i Northcoast Research Holding til Bloomberg.

USAs president Barack Obama besøkte Caterpillar-fabrikken i East Pretoria i 2009.
AP/CHARLES DHARAPAK

Venter økt byggevirksomhet

Samtidig viser ferske tall at byggevirksomheten i USA er i ferd med å ta seg opp igjen, noe som øker etterspørselen etter anleggsmaskiner. Det er ventet at etterspørselen vil øke med opp mot 12 prosent i 2012. De gode tallene fra selskapet sendte aksjeverdien i været på New York-børsen, med en økning på 2,6 prosent.

Siden starten av januar har Caterpillars aksjeverdi steget med 20 prosent, og selskapets markedetsverdi er nå 70 milliarder dollar, eller 410 milliarder kroner.