Næringsminister Trond Giske (Ap) er skeptisk, men opposisjonspartiene Høyre og Frp ser ingen problemer med salget av alle aksjene til danskene. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke blande seg inn.

Ledelsen og de ansatte i TV 2 stoler på at Egmont vil bidra positivt til utviklingen av TV 2, og ledelsen i det danske konsernet lover at TV 2 fortsatt skal være en norsk kanal. Medieanalytikere mener at det nye eierskapet vil styrke TV 2. ## Norsk kanal

TV 2 skal ikke styres fra København selv om danske Egmont blitt eneeier, fastslår ledelsen i det danske mediekonsernet.

— TV 2 blir fortsatt en norsk TV-kanal som skal videreføre satsingen på nyheter, sport og underholdning. Vi har vært medeiere i TV 2 fra starten for 20 år siden, og vi vil utvikle TV 2 videre på mange plattformer, sier konsernsjefen i Egmont, Steffen Kragh.

Mandag morgen stilte han i TV 2s lokaler i Bergen sammen med sin direktørkollega i Egmont, Hans J. Carstensen. Carstensen er også styreleder i norske TV 2. Både de to danske topplederne og TV 2s administrerende direktør Alf Hildrum lover at TV 2 skal utvikle seg videre, og at seerne ikke vi merke noe negativt ved eierskiftet.

Langsiktig eier

— Som medeiere i TV 2 har vi stått bak alle strategier som er lagt, all utvikling og alle investeringer i TV 2. Vi har hatt et svært godt samarbeid med ledelsen. Det har vært stor enighet om utviklingen, og det er slik vi vil det skal fortsette. Vi er langsiktige medieeiere, sier Egmonts konsernsjef Steffen Kragh.

Hildrum følger opp med å si at han kjenner Egmont veldig godt fra langvarig samarbeid.

— Jeg har et veldig godt forhold til dem, og veldig tillit til dem, sier Hildrum.

Styrerepresentant for de ansatte i TV 2, Kjetil H. Dale, sier at selskapet har hatt to gode eiere i form av A-pressen og Egmont.

— Nå får vi en eneeier vi kjenner veldig godt, sier han.

Dale tror de fleste ansatte i TV 2 er glade for at eierskapet nå er avklart etter et år med diskusjoner.

Uenige politikere

Næringsminister Trond Giske advarte før helgen mot et salg som gjør TV 2 heleid av det danske selskapet. Etter at salget er i havn mandag, markerer Høyre og Frp uenighet med Giske.

— Jeg mener dette kan være et svært fornuftig og fremtidsrettet grep som sikrer konkurranse og kvalitet på det tilbudet som gis til norske seere, sier Frps mediepolitiske talsmann Øyvind Korsberg. Han håper salget vil føre til at TV 2 byr NRK enda sterkere konkurranse.

Høyres Olemic Thommessen ser ingen problemer med TV 2-salget.

— Vi snakker jo ikke om en aggressiv internasjonal oppkjøper som skal plyndre et norsk selskap, sier Thommessen. Han tror ikke at et eierskap på utenlandske hender innebærer større risiko for at TV 2 på sikt kan bli solgt til mindre seriøse aktører.

Positivt

Statsminister Jens Stoltenberg, for tiden på offisielt besøk i Tyrkia, sier at dette er en sak som avgjøres av de berørte selskaper.

— Det er viktig at de avtaler som er inngått mellom staten og TV 2, står ved lag, og det gjør de. Det innebærer at TV 2 skal fortsette som en allmennkringkaster, ha hovedkontor i Bergen og legge vekt på norskproduserte programmer, sier statsministeren.

Det var søndag kveld styret i A-pressen vedtok salg til Egmont for 2,1 milliarder kroner. Det danske konsernet hadde forkjøpsrett til aksjene.

Medieanalytikere stiller seg positive til kjøpet. Den nye eieren kan styrke kanalen, og TV 2 kan på sikt bli en del av et nært samarbeid mellom nordiske kommersielle kanaler, påpeker flere analytikere. (©NTB)