Ute er det iskaldt, men det bekymrer ikke Susanne Ildal Utne, som sitter ved stuebordet og jobber. Hun er Proposal Manager hos IBM Norge, og én av stadig flere som har muligheten til å gjøre jobben sin hjemmefra noen dager i uken. En mulighet hun setter pris på.

– Fleksibilitet er viktig. Det gjør det lettere å kombinere jobb og privatliv. Dessuten er det lettere å konsentrere seg hjemme, uten avbrytelser fra kollegaer. Arbeidsoppgaver som krever konsentrasjon, som lesing av dokumenter eller korrektur, tar jeg her hjemme.

Venter ikke revolusjon

Telenors forskningsavdeling R&I har forsket på hjemmekontorløsninger siden 1990-tallet, og har sett en stadig økning. Men ingen revolusjon.

– Hjemmekontor har vært en del av utviklingen mot et mer fleksibelt arbeidsliv, noe mange ansatte ønsker. Men dette har også forrykket tradisjonelle måter å tenke jobb på. Det er en utfordring å skape en kultur for denne type arbeidsliv, sier John W. Bakke hos R&I.

Han mener det er viktig med god kommunikasjon, som oppdaterte hjemmesider og et godt intranett.

Hva med skravlingen rundt kaffemaskinene og idémyldring i kantinen?

– Uformell kommunikasjon oppfattes gjerne som uproduktivt, men small-talk skal man ikke kimse av. Slik kommunikasjon er faktisk limet i en virksomhet.

— Jeg vil faktisk si det sånn at dersom man jobber mye hjemmefra, har man plikt til å ta lange lunsjer når man først er på kontoret, sier Bakke.

Få jobbnyheter på e-post:

Frihet under ansvar

Jostein Hegreberg, HR-direktør i IBM, går ikke like langt, men er enig i at det er viktig å ivareta det faglige og sosiale på selve arbeidsplassen.

– Vi har en ordning der de ansatte kan jobbe hjemmefra to dager i uken, etter avtale med leder. Vi begynte med dette i 2000. Mulighet for hjemmearbeid krever selvsagt noen reguleringer, men vår erfaring er at det regulerer seg selv i stor grad. Grunnholdningen vår er at ansatte klarer å styre dette selv, en slags frihet under ansvar, sier han.

Hegreberg ser risikoen for at ordningen kan misbrukes, men tror ikke det har skjedd.

– Da tror jeg kollegene ville ha reagert. Det motsatte, at ansatte jobber for mye, er et lederansvar. Dersom man ser at mailer er sendt midt på natten, eller mistenker at den ansatte er sliten, skal man ta det opp. Men brukt riktig er dette en vinn-vinn-situasjon.

Sparer penger

Ifølge en dansk undersøkelse publisert i fjor høst jobber man like godt eller bedre hjemmefra som på kontoret.

– Men i forhold til hva? Dersom kontoret er et bråkete landskap hvor folk føler de ikke får jobbet effektivt, er det problematisk. Mange av de nye, moderne arbeidsplassene er dårlig designet i forhold til dette, uten steder der man kan utføre arbeid som krever konsentrasjon, mener Kirsten Arge, forsker ved SINTEF.

– Men det er klart, bedriftene sparer penger på dette, og det er en viktig grunn til at det har blitt populært, sier hun.

Også Bakke tror at kontorer er en fristende utgiftspost å kutte i:

– Internasjonalt ser man tendenser til at bedrifter kutter kontorarealer og baserer seg på at ansatte sitter andre steder.

På jobb, bare hjemme

Hos IBM er ordningen frivillig, og evalueres én gang i året. Alle har skriftlig kontrakt, utarbeidet i samarbeid med IT-forbundet.

Ann-Helen Tygsett fra IBMs fagforening mener de ansatte er fornøyde.

Ildal Utne er klar for en ny arbeidsøkt ved stuebordet.

– Det er klart man må strukturere seg annerledes når man skal jobbe hjemme, men alt i alt går det veldig greit. Familien min er vant til at jeg jobber hjemme. Så selv om det nok har vært en trygghet for ungene at det er noen hjemme, vet de at de må smøre brødskivene sine selv. Mamma er på jobb, bare hjemme.