Dette kan enten være saken om hvordan grådige nordmenn tror de handler billig i Sverige, men ender opp med å gjøre grensehandel til en gullgruve. Eller det kan være saken om hvordan Ica-kjeden taper for norske kjøpmenn, selv på hjemmebane.

For siden svenskene gjorde sitt kraftige inntog i norsk dagligvarebransje for omlag ti år siden, har Ica-kjeden, som også eier Rimi, blitt et stadig større tapssluk.

Heller ikke i Sverige klarer Ica-kjøpmennene å klatre helt til topps, selv om Ica-konsernet har mer enn 50 prosent av det svenske dagligvaremarkedet.

Soleklar vinner

I en fersk undersøkelse gjennomført av det svenske kjedebladet Icanyheter, kåres Maximat Nordby til landets mest lønnsomme butikk, av 100 målte butikker.

Grensebutikken omsatte i fjor for 637,2 millioner svenske kroner (557,4 millioner norske kroner). Dette ga et driftsoverskudd på 75,3 millioner (65,9 millioner norske kroner).

Det er 30 millioner, eller 40 prosent, bedre enn den mest innbringende Ica-butikken, som er Ica Maxi Jönköping.

— Kostnadskontrollen er hard. Volumene er gode, sier butikkens norske sjef, Ole Jørgen Lind, til Icanyheter.

Svensk-norsk butikk

Matbutikken er norsk på mange måter, selv om den ligger på svensk jord:

MaxiMat-kjeden består av fire butikker ved grensen - Charlottenberg, Svinesund, Nordby og Töcksfors.

Ica er suverent største aktør for svenske dagligvarer, med litt over 50 prosent markedsandel.

De tre neste på listen, Axfood (blant annet Tempo og Spar), Bergendahls (City Gross) og Coop oppgir ikke resultat for sine enkeltbutikker, dermed har undersøkelsen et begrenset utvalg butikker, melder di.se.