Clint Eastwood har vært republikaner hele livet, men de siste årene har han blitt stadig mer kritisk til partiets politikk. Senest i februar fortalte 82-åringen den konservative nyhetskanalen Fox News at han ikke støttet en enkelt presidentkandidat på det tidspunktet.

Etter at han figurerte i en reklamefilm for Chrysler, som mange oppfattet som en støtteerklæring til Barack Obama, har fremtredende republikanere vært redde for at en av deres viktigste støttespillere har skiftet side.

Andre omgang i USA

I filmen, som ble sendt i pausen i årets Superbowl, ber Eastwood sine kriserammede landsmenn om å fatte nytt mot. «Første omgang er ferdig, den andre er i ferd med å starte», lyder det hest fra et fabrikklokale i USAs forslitte bilhovedstad Detroit.

— Jeg ble støtt av den. Jeg er en stor Clint Eastwood-fan, filmen var pent laget, men dette var åpenbart Washington som brukte skattepengene våre til å sponse reklame, sa Karl Rove, George Bushs tidligere rådigiver, til Washington Post.

Han mener at «andre omgang» er en dårlig skjult referanse til Obamas andre periode, og at filmen egentlig handler om presidentens innsats for å redde bilindustrien.

- He made my day!

Etter oppstyret gjorde Eastwood det riktignok klart at han ikke deler presidentens politiske synspunkter og at filmen først og fremst handler om den amerikanske «spiriten» og troen på fremtiden.

I går kveld ryddet han all tvil av veien da han dukket opp på et republikansk valgkampsarrangement i Sun Valley i Idaho. I tillegg til Clintern var guvernør Butch Otter, kunstløperen Scott Hamilton og presidentkandidat Mitt Romney tilstede, melder AP.

— USA trenger en vitamininnsprøytning. Vi trenger Romney, og jeg skal stemme på ham, sa 82-åringen til de fremmøtte.

Han fortalte at han hørte om Romney for første gang da han spilte inn filmen «Mystic River» i Massachusetts for snart ti år siden. Romney kjempet da om å bli delstatens guvernør og kjørte massive reklamekampanjer for å overbevise velgerne.

- Jeg tenkte: Gud, denne mannen er for kjekk til å bli guvernør, men han kan bli president, spøkte Eastwood.

En smigret Romney ba da om å få mikrofonen tilbake:

— This guy made my day - for en fyr!

- Få orden på skattesystemet!

Eastwood, som tidligere har vært uavhengig borgermester i Carmel-by-the-Sea i California, sa videre at han har forhåpninger om at Romney kan «gjenopprette et skikkelig skattesystem og en kultur der folk ikke settes opp mot hverandre som skattebetalere og ikke-skattebetalere».

Skattepolitikken er et stadig tilbakevendende tema i amerikanske valgkamper, men er blitt særlig aktuelt i de økonomiske krisetidene USA er inne i. Romney er for en rekke skattekutt, noe Obama mener vil føre til ytterligere budsjettunderskudd. Søkkrike Romney er også anklaget for ikke å ha betalt skatt, noe republikaneren kategorisk har avfeid.

Kjendis nummer én

Eastwood er nå en av Romneys mest profilerte støttespillere. Fra før har han rockestjernen Kid Rock og skuespiller Jon Voight på laget. Men hvor stor rolle «Clintern» får i valgkampen, er foreløpig uvisst.

Romney trenger uansett alt stjernestøvet han kan få tak i, for brorparten av den amerikanske kultureliten er demokrater. Selv om flere stjerner har vært skuffet over Obamas fire første år ved makten, jobber minst like mange for at han skal bli gjenvalgt.

I mai inviterte George Clooney til en stjernespekket middag til inntekt for Obama, måneden etter gjorde Vogue-redaktør Anna Wintour og Sarah Jessica Parker fra TV-serien Sex in the City det samme, skriver Hollywood Reporter.

Ifølge nettstedet er flere av stjernene bekymret for at Obama lener seg for tungt på celebriteter. Samtidig har de forståelse for at presidenten setter alle kluter til i kampen mot styrtrike Romney, som får millionstøtte av skattesky forretningsmenn og selskaper.