Det er fortsatt et tøft marked for boligbyggerne. Onsdag kom statistikk som viser at salget av nye boliger i år er hele 24 prosent lavere enn i samme periode i fjor.

— Litt av utfordringen i Bergen er at det er så mange prosjekter ute i markedet. Utbyggerne satser, men så kommer ikke alltid prosjektene i gang, sier prosjektleder Jan Helge Olsen i utbyggerselskapet Profier.

BT har samlet inn tall fra de største utbyggerne i Bergen på prosjekter som er ute for salg nå eller som kommer for salg i løpet av året. Totalt omfatter disse prosjektene rundt 1900 boliger - i all hovedsak leiligheter. Om lag 800 av boligene er solgt.

I kartet over kan du selv klikke deg inn og se status på prosjekter fra de største utbyggerne i Bergen.

- Mange bruktboliger ute

Makroøkonom Kristina Håvås Hanson i Sparebanken Vest er ikke spesielt overrasket over de svake nybyggtallene.

— Det ligger veldig mange bruktboliger ute for salg. Det gjør at behovet for nyboliger ikke er så stort som tidligere, sier Hanson.

På nettportalen www.finn.no lå det onsdag ute 26.197 bruktboliger for salg og 9277 nye boliger.

— Det må absorberes en del bruktboliger før optimismen vil øke i nyboligmarkedet, sier Hanson.

- Dyrt og komplisert å bygge

I tillegg til at nyboligsalget falt kraftig i årets fem første måneder, ble det igangsatt 16 prosent færre boliger.

— Det er fortsatt komplisert og for dyrt å bygge nye boliger, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening, ifølge en pressemelding.

Han viser til at det er behov for rundt 38.000 nye boliger hvert år, mens det bygges langt mindre.

Spår høyere priser

Kun Oslo har større gap enn Hordaland mellom ventet boligbehov og antall boliger som bygges. I Hordaland bygges det rundt 2100 boliger i året, mens det ifølge Boligprodusentenes Forening trengs 4000 nye boliger.

— Dette vil helt klart føre til enda høyere priser de neste årene. Stor etterspørsel driver prisene opp, sier utbyggingsdirektør Tor-Magne Birkelid i BOB.

Diskuter saken under: