Søndag går millioner av mennesker til valgurnene i Venezuela. Landet med snaue 30 millioner har siden 1999 hatt omstridte Hugo Chavez som president.

Han er hyllet for sin innsats mot fattigdom, men også lite populær i Vesten for sin slappe holdning til ting som rettssikkerhet og ytringsfrihet, og lefling med diverse diktatorer.

Valget følges fra hele verden i spenning. Selv om Chavez er favoritt, regnes det ikke som usannsynlig at utfordreren Capriles kan stikke av med seieren. Noe som også kan påvirke verden rundt Venezuela mye.

Som den venstre-liberale engelske avisen Guardian skriver, har Venezuela størst oljereserver i hele verden — mer enn Saudi-Arabia. Landet nord i Sør-Amerika regnes å ha nesten en femtedel av alle oljereservene på kloden. Men likevel har de mye å gå på når det kommer til oljeproduksjon.

De produserer bare så vidt mer enn Norge i året, og er på 12.plass i verden ifølge en oversikt fra CIA World Factbook. Produksjonen de siste årene har falt som følge av dårlig vedlikehold, lite investering og at mange viktige fagfolk har sluttet i jobbene sine, skriver Guardian.

Andre venstreregimer kan tape

Chavez har nasjonalisert hele oljesektoren, noe som betyr at oljeutvinningen drives av staten. Landet har i tillegg til å subsidiere olje og bensin for sine egne innbyggere, også solgt billig olje til land som Cuba, Hviterussland og Nicaragua. Bensinprisen i Venezuela ligger på rundt 15-20 øre per liter.

Det vil det kunne bli slutt på om Chavez taper for Capriles. Guardian skriver at han har lovet å stoppe disse subsidiene.

Audun Solli, forsker ved Universitet i Oslo med blant annet Venezuela som spesialfelt, tror det vil være populært blant den vanlige venezuelaner.

— Folk er veldig frustrerte over subsidiene til utlandet, fordi en har masse fattigdom i Venezuela. De spør hvorfor man ikke tar tak i det først. Det har gjort Chavez til en sterk spiller i Latin-Amerika, men ganske svak i Venezuela.

Selv om Chavez har mange støttespillere i Venezuela, mener Solli at mange færre støtter ham entusiastisk nå enn tidligere.

— Det er tre ting jeg hører når jeg er der. Det ene er volden og kriminaliteten som har økt kraftig. Folk forteller meg også at det er mye mer korrupsjon. Og i tillegg kutter myndighetene vann eller elektrisiteten et par timer om dagen mange steder. Folk skjønner ikke hvorfor det skjer i et såpass rikt land.

Spørsmål om ytringsfrihet og rettssikkerhet er ikke det meningmann er mest opptatt av i landet, mener han.

— Sammenlignet med de tingene jeg nevnte er særlig sikkerhetsspørsmålene mye viktigere. Dessuten er det ikke mangel på kritikk mot Chavez i mediene. Det er også veldig polarisert, noe som gjør det vanskeligere å følge med fordi vinklingene enten er veldig for eller mot Chavez, mener Solli.

Kan åpne opp muligheter for Vesten

Chavez har ifølge Guardian sagt i valgkampen at han vil øke oljeproduksjonen kraftig, noe de har stort potensial for. Den sittende presidenten vil også redusere landets avhengighet av USA og øke eksporten til Asia.

Capriles derimot sier at han vil sparke oljeministeren og gjøre om på hele oljepolitikken.

— Vi må se på hver eneste avtale. Jeg tror at mange av dem ikke fungerer, har han sagt, skriver den engelske avisen.

Oljeanalytiker Thina Saltvedt
Jon Hauge

Russiske og kinesiske selskaper har fått store kontrakter for oljeutnytting nå, men med en mer moderat politiker kan det åpne seg muligheter for andre selskaper, mener oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets.

— Som i andre land hvor man har hatt proteksjonistiske holdninger, men ser at man mangler kompetanse, kan man få inn flere kommersielle selskaper. Da kan det by på muligheter for Statoil eller andre norske selskaper.

Hun mener at om man utnytter det store potensialet som ligger i Venezuela, vil det være bra for oljemarkedet.

— Man vil tjene på å investere mer penger i oljeproduksjonen i stedet for å la det gå til subsidier. Det kan nok ta litt tid før man snur trenden, men da kan det lette på markedet som nå er veldig presset og oljeprisen kan gå litt ned. Men det er uansett noen år frem i tid, mener Saltvedt.

Ifølge Guardian venter flere multinasjonale oljeselskaper, som BP og Shell, på et valgresultat som kan gi dem muligheter i landet.

- 51-49-scenario det verste

Venezuela-ekspert Audun Solli tror imidlertid ikke at en Capriles-seier vil bety fritt frem for slike selskaper.

— Selskaper som Statoil kan nok få en rolle. Men jeg tror Capriles vil føre en pragmatisk politikk som handler om hva Venezuela tjener mest penger på. Han vil nok uansett se med blidere øyne på vestlige oljeselskaper enn hva Chavez har gjort.

Når man hører den politiske retorikken i Venezuela føles den norske politiske debatten som et bedehus fullt av engler.

Stipendiat Audun Solli
Universitet i Oslo

Beskyldningene hagler, og Chavez har blant annet kalt sine motstandere for landsforrædere. Mange i Venezuela og utenlandske observatører er redde for hva som kan skje etter valget. Vold og opptøyer er det mange som frykter.

— Et 51-49-scenario er nok det verste, skisserer Audun Solli.

Solli sier at selve den tekniske gjennomføringen i Venezuela gjøres på en bra måte.

— Men det er to problemer. Det ene er at Chavez trolig vil busse inn folk fra fattige områder og oppfordre dem til å stemme på ham. Dessverre er det heller ikke så mange internasjonale valgobservatører.

- Kan man stole på tallene som kommer?

— Jeg vet rett og slett ikke.

Borgerkrig?

Chavez har selv brukt ord som borgerkrig i sin retorikk. Solli mener at ingen av kandidatene vil ha noe å tjene på en borgerkrig. Han mener likevel at x-faktoren er de militære.

— Chavez har militær bakgrunn, og han har spilt på lag med dem. Og jeg har forstått det slik at noen av de mer radikale i chavista-bevegelsen hører til. Det er bare spekulasjoner, men jeg tror det uansett vil være kortlevd. Selv om debatten har vært veldig polarisert, har det ikke vært mye snakk om krig.

Men selv om faren for borgerkrig ikke er veldig stor, kan det blir opptøyer og streik. Det kan bli skjebnesvangert for millioner av innbyggere i Venezuela. Men også for verdensøkonomien og for oljebransjen kan det få betydelige konsekvenser, mener Saltvedt.

— Oljemarkedet har så lite ekstra å gå på, at selv om det bare blir en ganske kort stopp i oljeproduksjonen vil vi se et løft i oljeprisen ganske kjapt. En streik i Venezuela vil kunne ha stor påvirkning av oljemarkedet, mener hun.

FS00032930.jpg
Hauge Jon/Aftenposten
FS00048430.jpg
FRANCESCO,SAGGIO* Oslo-Norway
FS00048433.jpg
REUTERS