NEW YORK (Aftenposten.no): — Det er ingen tegn på at denne stormen viker unna. Den vil treffe oss, og det blir alvorlig. Det er meldingen fra metrologene her i New York i natt.

Mer enn 370000 mennesker i New York skal evakueres før «Sandy» når byen i løpet av morgenen og formiddagen i dag.

Men borgermester Michael Bloomberg er langt i fra sikker på at alle dem han har bedt om å reise til venner, familie eller et av de 72 mottakene gjør nettopp det.

På direkte spørsmål sa Bloomberg at hans verste mareritt var at noen av dem som burde ha evakuert ikke gjorde det, men senere trengte hjelp og dermed satte hjelpemannskapets sikkerhet i fare.

Overdrevet før

Mange i New York husker hvordan nyhetsmediene overdrev faren da Irene feide over byen i fjor. Mange mener at det som nå skjer er overdramatisering. Derfor er det dem som vil bli hjemme inntil de mener at de må på dra. Dette er Bloomberg lite fornøyd med ettersom uværet nærmer seg verdensbyen.

Bloomberg og hans folk spøker ikke.

«Sandy» som i løpet av dagen trolig vil treffe New York er den verste stormen som har truffet den delen av USA. Den vil vare lenger og gi høyere vindstyrke i kastene enn andre stormer.

Pause i valgkampen

President Barack Obama avbrøt valgkampen og erklærte i går unntakstilstand i blant annet New York.

— Min melding til berørte guvernører er at de føderale myndigheter er her for dere, sa Obama på en pressekonferanse i den nasjonale redningssentralen.

I natt har byer og tettsteder mellom Washington til Boston jobbet med å sikre områder som er flomutsatt og ikke mist utsatt for vind.

Kollektivtransport stengt

Alle T-baner og busser i New York City er innstilt i påvente av den voldsomme orkanen Sandy, melder NTB.

Kollektivtransporten i USAs største by ble stanset sent søndag kveld lokal tid. I tillegg til T-banen og bussene er også regiontogene parkert.Ved flyplassene i og rundt byen er flere tusen flyginger innstilt.

Det er ventet at all flytrafikk vil bli stanset i løpet av kort tid.Byens viktigste børs, New York Stock Exchange, holder stengt mandag og kanskje også tirsdag.

Det antas at «Sandy» vil treffe østkysten av USA tidligst mandag kveld lokal tid.