— Det har stort sett gått greit i dag, men noen butikker har hatt problemer og gått tomme for brød. Da har noen satt opp skilt om at dette skyldes brødaksjonen, mens andre har innført rasjonering og sagt at hver kunde kun får kjøpe maks tre brød hver, sier kommunikasjonsdirektør i NorgesGruppen, Tine Søyland til fvn.no

Tomme hyller kveldstid

Både Kiwi, Joker og Meny tilhører dette konsernet. Kine Søyland minner om at det pleier å gå tomt i brødhyllene mot kvelden.

— Det er kanskje ekstra tomt i dag dersom alle kjøper et ekstra brød med. Dersom alle handler som normalt vil dette gå bra, sier hun.

Bøndene aksjonerer

Rimi Dampen i Arendal var tomme for brød tirsdag ettermiddag.
Ernest Boswarva

Tirsdag blokkerte norske bønder utkjøringen av matmel til de fire store møllene i Norge: Bjølsen i Oslo, Buvika ved Trondheim, i Skien og Vaksdal ved Bergen. Målet med aksjonen er å få folk til å hamstre brød, slik at hyllene tømmes for bakverk.— Vi vil få fram at norsk mat ikke er noen selvfølge. Bønder kan ikke aksjonere med å legge ned arbeidet, vi må markere oss på andre måter. Brødaksjonen er en markering av bøndenes misnøye med regjeringens tilbud i årets jordbruksforhandlinger, sier lederen i Norges Bondelag Nils T. Bjørke til NTB.

— Det har hele tiden vært meningen at blokaden skulle heves etter 28 timer. Aksjonen med å hamstre brød er også over. Vi har ingen planer om nye aksjoner verken i morgen eller fredag, sier Nils T. Bjørke til Nationen på tirsdag.

- Normalt brødsalg

Terje Ragnar Hansen er regiondirektør i Rema 1000 Sørlandet. Han har ikke fått meldinger om at noen av butikkene har gått tomme for brød.

— Det er ikke noe som tyder på noe unormalt. Jeg skal ta en sjekkerunde hos butikkene onsdag morgen, sier han.

Lise Mette Fjellberg er kommunikasjonsrådgiver for både ICA og Rimi, og uttaler seg på generelt grunnlag om den varslede brødhamstringen.

— Det har stort sett gått greit, men noen butikker har hatt ekstra pågang, sier hun.

Fjellberg informerer om at det kommer ekstra leveranser med brød i forbindelse med bondeaksjonen og i forbindelse med nasjonaldagen.

— Det er ikke unormalt at utvalget er litt tynnere i løpet av kvelden, sier hun.

Forstår reaksjonene

Landbruks-og matminister Lars Peder Brekk har forståelse for aksjonene.

— I den situasjonen som har oppstått, har jeg forståelse for at norske bønder aksjonerer, skriver Brekk i en SMS til Nationen.

Thomas Angell er leder i for handel i hovedorganisasjonen Virke og tror ikke aksjonen vil få konsekvenser.

— Det urimelige her er at bøndene retter skytset mot handelsstanden og forbrukerne, som blir en uskyldig tredjepart. Det er bøndene som blokkerer tilbudet, ikke handelsstanden, sier Angell til NTB.