To av de tiltalte er unge kvinner som nå kjemper for å bli trodd av juryen på at de er uskyldige:

  • Den nå 22 år gamle kvinnen fra Sørlandet som i mai 2008 ble pågrepet i Bolivia sammen med Madeleine Rodridriguez og Stina Brendemo Hagen. Rodriguez soner en straff på 12 års fengsel i Bolivia. Hagen er på frifot hjemme i Norge etter at hun rømte fra Bolivia i 2011.
  • En 24 år gammel Oslo-kvinne som var i Bolivia da de tre ble pågrepet og som tidligere var kjæreste med en av hovedmennene i ligaen, Augusto Toro Blacutt. Han soner en 13 år lang fengselsdom i Bolivia.

24-åringen ble dømt da Oslo tingrett behandlet saken, mens 22-åringen ble frikjent.

Sammen med de to på tiltalebenken sitter tre menn. En av dem er en mistenkt hovedmann i ligaen, en 27 år gammel Oslo-mann som tidligere var teologistudent.

Han er fra før av dømt til syv og et halvt års fengsel i Arlanda-saken, der to unge kvinner ble pågrepet på Arlanda lufthavn utenfor Stockholm, på vei hjem til Norge fra Brasil med seks kilo kokain i bagasjen.

27-åringen nektet straffeskyld da Bolivia-saken ble behandlet i tingretten, men ble likevel dømt til en såkalt særstraff på fem år, som kommer i tillegg til straffen i Arlanda-saken: Til sammen 12 og et halvt års fengsel.

Da ankesaken startet denne uken, ble det kjent at han har trukket anken sin når det gjelder skyldspørsmålet.

Det vil si at han nå erkjenner straffskyld etter tiltalen om forsøk på smugling av kokain fra Bolivia.

— Han kommer til å forklare seg om sin rolle i saken, sier 27-åringens forsvarer, advokat Vibeke Knapstad, til Aftenposten.no.

De to andre innrømmer delvis straffskyld, blant annet for heleri i forbindelse med veksling av penger og overføring av store summer til Bolivia, men ikke for forsøket på kokainsmuglingen fra Bolivia.

Kokain i sportsbager

I tingretten ble narkotikapartiet vurdert til å være på 11 kilo.

— Tiltalen går på 22 kilo, men i tingretten prosederte jeg på 11 kilo, forklarte aktor, statsadvokat Petter Mandt, i sitt innledningsforedrag i lagmannsretten onsdag.

Smuglingsforsøket ble avslørt 19. mai 2008 på flyplassen i Cochabamba i Bolivia.

— Narkotikaen var gjemt i noen sportsbager, preparert og sydd inn i bunnen på Adidas-bager. I den kofferten som vi mener Rodrigiuz hadde, var det tre bager, i Hagens fire, og i kofferten vi mener (22-åringen fra Sørlandet) disponerte, var det fire bager. Vi mente i tingretten at det lå ca. en kilo i hver av bagene, sa Mandt.

22-åringen har hele tiden nektet seg skyldig. Hun har fortalt at hun ble lurt med til Bolivia. Selv trodde hun at de skulle til Spania for å hjelpe besteforeldrene til Hagen med å male hus. Det var det hun fortalte foreldrene sine da hun var hjemme for å hente malerklær.

Først da de to venninnene, som også hadde et kjærlighetsforhold på den tiden, møtte tredjemann i reisefølget, Madeleine Rodriguez, på Gardermoen, fikk 22-åringen vite at de skulle til Bolivia.

Malerklærne lå allerede i bagasjen og ble med til Bolivia. Det kan ha vært utslagsgivende for at dommerne i Oslo tingrett ble overbevist om hennes uskyld.

«Det at dette tøyet også ble med på reisen til Bolivia støtter hennes forklaring. Dersom hun hentet tøyet for å føre foreldrene bak lyset, ville det ikke vært nødvendig å ta tøyet med seg på reisen, hun kunne lagt det igjen i boligen på Lillestrøm», het det i tingrettens dom.