Kirkegårdsarbeider dømt til fengsel i fire år

Han er dømt for å ha bedratt en 85-åring for millioner og for å forsøke å forhindre at hjemmesykepleien fikk kontakt med kvinnen, til tross for at hun trengte hjelp.

MØTTES PÅ KIRKEGÅRDEN: Tiltalte var ansatt som kirkegårdsansatt i Bergen kirkelige fellesråd. De to kom i kontakt med hverandre da fornærmede besøkte foreldres gravsted. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN

  • Per Lindberg
  • Solrun Dregelid
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

Saken mot mannen startet i Bergen tingrett 16. april. Han var tiltalt for å forlede en eldre kvinne til å overføre eiendeler til seg, blant annet fikk han leiligheten hennes gratis i mai 2009. Senere det året fikk han tilgang til kvinnens øvrige eiendeler.

Les også

- Lurte bolig<br/> fra 83-åring

Les også

Kirkeansatt tatt for <br/> millionbedrageri

Mannen nektet straffskyld, men ble ikke trodd. Retten dømte han til fengsel i fire år. Det er blant annet straffeskjerpende at tidligere ustraffede mannen, forsøkte å motarbeide at hjemmesykepleien fikk mulighet til å hjelpe kvinnen.Han koblet også ut kvinnens ringeklokke for at det skulle bli vanskeligere for andre å kontakte henne. Dette til tross for at hun var svært svekket.

I dommen heter det at de to ble kjent med hverandre tidlig på 1990-tallet. Han var da kirkegårdsarbeider og hun besøkte foreldrenes gravsted på gården han arbeidet.

Hytte på Geilo

Det sentrale for retten har vært å vurdere hvordan kvinnens mentale tilstand var dette året. Mannen har forklart at hun virket klar og ikke viste tegn på mental svekkelse.

Retten trodde ikke på ham, og finner det bevist at hun var svekket mentalt og at kirkegårdsarbeideren forsto dette.

I april 2008 var han med henne i et møte med en advokat. Et av temaene var et testament der kvinnen skulle overføre sin hytte på Geilo til kirkegårdsarbeideren. En advokat som var til stede oppfattet at kvinnen ikke var «helt med» og at mannen overstyrte henne.

Den samme advokaten opprettet like etterpå et forslag til testament der tiltalte arvet hytten, men han nektet å signere det, fordi han ikke ville gå god for kvinnens tilstand.

Blanke skjøter i safe

En måned senere skrev hun under på et testamente der mannen arvet hytten. Men i januar 2009 signerte hun et gavebrev der hennes nevøen fikk eiendomsretten til den samme hytten.

Kvinnen dro med den ene nevøen til Geilo like etter. Han satte inn ny lås. Kort tid etter dro hun med kirkegårdsarbeideren til hytten, men da virket ikke nøklene. Kvinnen kunne ikke huske at det var satt i ny lås.

Til tross for at kvinnen hadde kjent mannen i cirka 20 år, beskrev hun ham som «han som er ansatt på kirkegården» i et notat som ble funnet hjemme hos ham.

I hans bolig ble det også funnet to blanke skjøter i en safe. Disse var underskrevet av kvinnen. I 2010 var hun innlagt på sykehjem og den mentale tilstanden hennes var svært svekket.

Ikke trodd

Retten skriver at det samlede bevisbildet etter rettens syn etterlater «ingen tvil om at fornærmede var alvorlig svekket mentalt» i det aktuelle tidsrommet. Ifølge dommen måtte også tiltalte forstå at hun var det.

Ifølge dommen koblet mannen fra ringeklokken i hennes leilighet og han oppbevarte også hennes post hjemme hos seg selv, i tillegg til hennes håndskrevne notater.

Jeg mener tiltalte burde vært frifunnet. Det finnes en rekke opplysninger i saken som tingretten ikke har tatt hensyn til. Forsvarer Jon Håkon Hegdahl

I retten sa mannen at han motvillig mottok kvinnens verdier, og at han gjorde det for å beskytte henne mot familien. Dette trodde altså ikke retten på. Mannen må nå sone fire år i fengsel, samtidig som leiligheten tilbakeføres til kvinnen.

Vil anke

Den tiltalte 60-åringens forsvarer, advokat Jon Håkon Hegdahl, synes dommen er alt for streng. Han vil anke dommen.

— Jeg mener tiltalte burde vært frifunnet. Det finnes en rekke opplysninger i saken som tingretten ikke har tatt hensyn til. Straffeutmålingen er under enhver omstendighet altfor streng, sier Hegdahl.

I tillegg peker han på at slike saker normalt sett føres som sivile søksmål der fengselsstraff ikke er aktuelt.

— Det er svært spesielt at en sak som dette, som man normalt sett ser på som et privat anliggende, blir ført som en straffesak. Etter det jeg kjenner til finnes det ingen saker av en lignende karakter, sier Hegdahl.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Maren (5) blei henta med luft­ambulanse etter mistanke om hoggormbitt

– Det var ei skremmande oppleving, seier mor Liv Myklebust. Rekordmange har kontakta Giftinformasjonen om hoggormbitt i…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Disse endringene trer i kraft fra mandag

  2. Hever risikonivået for smitte i Bergen

  3. – De er bare irriterende

  4. – Veikt av NRK å slette dette programmet

  5. «Etter den absurde nedturen kom den vakreste setningen av dem alle»

  6. Bergenser nominert til Emmy