Fiskerinæringen frykter straffetoll fra EU-land etter at regjeringen endret tollsatsene på ost og kjøtt.

— Vi er uten tvil bekymret, sier Øyvind André Haram, informasjonssjef i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening som representerer rundt 500 medlemsbedrifter. Etter at regjeringen bestemte seg for å endre tollsatser på flere typer ost og kjøtt fra kronetoll til prosenttoll har bekymringen bredt seg i norsk fiskerinæring. Norge eksporterte fisk og sjømat for 53 milliarder kroner i 2011.

— Det at Senterpartiet spiller lotto med 33 millioner sjømatmåltider, som en subsidiefri fiskerinæring produserer i Norge hver dag, er rett og slett tragisk, sier Haram.

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum avdramatiserer:

— Vi må holde oss til sakens innhold, det må også Haram gjøre. Dette er innenfor avtalen og helt udramatisk. Da er det ingen grunn til å bruke så sterke ord, det tror jeg også Haram vil se når han har satt seg inn i sakens kjerne, sier Vedum.

Norge møter sterk motstand

Postdoktor Ivar Gaasland ved økonomisk institutt ved Universitetet i Bergen advarer politikerne om at endringen av tollsatsene kan få konsekvenser for Norge.

— Selv om Norge har lov til å gjøre dette i henhold til WTO-avtalen, så møter det sterk motstand blant våre handelspartnere i nabolandene.

— Dette kan bli gjengjeldt ved å endre tollsatsene innenfor andre næringer som er viktig for Norge, som fiskeri, sier Gaasland.

Haram frykter for norske arbeidsplasser.

— Eksportmarkedene i Europa er usikre på grunn av den økonomiske krisen. Nå skaper man ytterligere usikkerhet ved å irritere på seg EU-land med dette.

— Hvis dette skulle føre til straffetiltak vil det kunne ramme hardt. Dette truer arbeidsplasser, sier Haram.