— Jeg får skylde meg selv, for at jeg gjorde en stor tabbe, sier Ingvar Kamprad i et intervju med lokalavisen Smålandsposten.

Den 85-år gamle bedriftslederen gir sjelden intervjuer, men gjorde et unntak for denne lokalavisen.

Hemmelig stiftelse

Det var svenske SVT som for et års tid siden avslørte Kamprad-familiens fortsatte kontroll over IKEA i skatteparadiset Liechtenstein.

Dette foregår gjennom en hemmelig stiftelse Interogo som kontrolleres av to advokater i Liechtenstein. De 100 milliarder svenske kronene som er gjemt unna i stiftelsen hevdes å være et resultat av skatteplanlegging.

Kamrad hadde tidligere hevdet at han hadde gitt bort kontrollen over møbelgiganten. Da avsløringen kom, nektet Kamprad å svare på spørsmål rundt denne stiftelsen.

— Hvordan kan du stille sånne idiotspørsmål? Er du helt tullete i hodet?, var møbelkjedeeierens reaksjon til SVT.

Kamprad har fått mye pepper i Sverige som følge av avsløringen og generelt for utstrakt bruk av skatteparadiser.

Forklarer beslutningen

Nå forklarer Kamprad bakgrunnen for beslutningen om å plassere stiftelsen i Liechtenstein. Ifølge Kamprad var det selskapets daværende jurist som konstruerte planen for det kompliserte nettverket av selskaper og stiftelser som i dag utgjør IKEA.

Han påpeker at da selskapet begynte å spre seg med flere franchisetagere ble det vanskelig å holde styr på dem. Derfor ble Interogo startet. Det var ifølge Kamprad også den aktuelle juristen som foreslo at stiftelsen skulle etableres i Liechtenstein, noe Kamprad gikk med på.