Van der Hoeven sitter på Sola Strand Hotel. Regnet som har plasket utenfor vinduene det meste av denne sommeren, mener mange skyldes klimaendringer som følge av store globale CO2-utslipp, skriver Aftenbladet.

Og den tidligere nederlandske finansministeren som i fjor ble energibyråsjef, er oppriktig bekymret for miljøet.

— I 2011 ble det produsert enorme mengder med CO2. 2011 var et rekordår for utslipp av CO2, og det ble produsert mye mer enn i 2010. Det må vi gjøre noe med nå, sier van der Hoeven til Aftenbladet.

Hun mener at problemet ikke bare ligger i det at politikere globalt ikke er stand til å komme frem til en avtale, men at det også er andre grunner til at utslippene økte.

Fornybar går ikke fort nok

— En av grunnene er forsinkelsen på karbonfangst og -lagring. Det har også å gjøre med at veksten i fornybar energi ikke går fort nok. Vi når ikke målene der, sier van der Hoeven.

— Det har også å gjøre med atomkraft, der vi ser at det er noen land som ønsker å fase dette ut. Men akkurat nå erstatter de dette med kullkraft. Senere blir det kanskje fornybar energi, men det vil ta minst ti år.

Svaret er likevel ikke å slutte med utvinning av ressurser som oljesand, mener van der Hoeven.

— Vi trenger all den energien vi kan få. Det er det vi ser for oss også i perioden mellom 2035 og 2040.

Van der Hoeven forteller at hun i forrige uke var i Canada og besøkte oljesandanlegg der opprydningen etter operasjonene er i full gang.

EU mener at oljesand forurenser mer enn noe annet fossilt brensel på grunn av måten det blir utvunnet på, og jobber for å få gjennom et drivstoffdirektiv som vil gjøre det dyrere å importere olje utvunnet på denne måten enn på den tradisjonelle måten.

Miljøvernere mener at det er skadelig for miljøet både i form av høyere utslipp og lokale påvirkninger på nærmiljøet. Så sent som tirsdag denne uken gikk Storm-gründer Siri Kalvik ut og sa at hun mente Statoil burde trekke seg ut av oljesand.

- Trenger vi virkelig oljesand?

— Ja, jeg tror vi gjør det, sier van der Hoeven.

9 milliarder

— Det er to grunner til dette. Den første er at vi innen 2050 blir 9 milliarder mennesker på jorden. Det er en stor befolkningsvekst. Det andre er at det er en enorm velstandsvekst og en vekst i økonomien. Dette går sammen med en vekst i forbruk av energi.

Kinas og Indias bruttonasjonalprodukt fortsetter å vokse. Og selv om den er lavere enn for noen år siden, ligger Kinas vekst fremdeles på mer enn 5 prosent.

Van der Hoeven mener løsningen ligger i å utvikle teknologi som kan gjøre produksjon av fossilt brensel så miljøvennlig som mulig.

— Karbonfangst og -lagring er en av disse. Der er Norge et foregangsland. Et annet er fornybarsatsingen. Her er også Norge ledende, sier hun til Aftenbladet.