— Makt er evnen til å påvirke. Det kan enten være gjennom en rolle du har eller i kraft av personlige egenskaper, eller begge deler. Selv en person med mindre evner kan ha en viss makt bare i kraft av sin strukturelle rolle, sier professor og statsviter Frank Aarebrot, som også sitter i juryen, til Stavanger Aftenblad.

Statoil bestemmer

Aftenbladets jury var ikke i tvil. Det er Statoils konsernsjef Helge Lund som troner på toppen av listen og som har mest makt i olje-Norge.

— Det skjer ikke noe vesentlig på norsk sokkel uten at Helge Lund er enig, sier Wenche Skorge.

Toppledelsen i det statseide oljeselskapet har kontroll over 80 prosent av norsk sokkel. De lar hverken medier, miljøbevegelse eller andre pressegrupper slippe inn på seg.

Bresjnev ville vært stolt

— Statoil har et informasjonsapparat som ville gjort Leonid Bresjnev i tidligere Sovjetunionen stolt. Og på den måten holder de alle trusler på armlengdes avstand, sier Aarebrot

Han mener at Statoils internasjonale satsing de siste årene viser at regjeringen ikke har makt over oljeselskapet, selv om det formelt er eid av staten.

— Politikerne har ikke bestemt at Statoil skulle bli et internasjonalt oljeselskap, det har Helge Lund selv bestemt, sier Aarebrot.

Statsviteren fra Bergen mener Statoilsjefens makt har vokst langt utenom det normale.

— Bare det at de kan drive med oljesandutvinning i Canada uten at politikerne kan gjøre noe, sier noe om makten til selskapet, sier Aarebrot til Stavanger Aftenblad.

Petrostaten Norge

— Dette er en liste over Petrostaten Norge, sier hun, og legger til at Statoil sammen med regjeringen kommer til å kjøre løpet i mange år framover. Og det er irrelevant hvilke partier som sitter med makten, fordi det er en bred, politisk enighet om Norges oljepolitikk, sier Skorge.

Nå er det Jens Stoltenberg (Ap) som sitter i statsministerstolen. Derfor er han nummer to.

Nummer tre, derimot, var ikke like opplagt. Det å være olje- og energiminister kvalifiserer nemlig ikke automatisk til en maktposisjon i olje-Norge.