Det ble skapt 171.000 nye jobber utenom landbruket i USA i oktober. Det er langt høyere enn ventet og veldig godt nytt for president Barack Obama i valgkampinnspurten. Ifølge Bloomberg var det ventet at antall nye jobber skapt utenfor landbruket i oktober ville være 125.000, opp fra 114.000 i september.

Ledigheten ble som ventet på 7,9 prosent, opp 0,1 prosentpoeng fra september. Det viser arbeidsmarkedsrapporten for USA i oktober.

På forhånd hadde Bloomberg hentet inn estimater blant en rekke analytikere. Undersøkelsen viser at det var ventet at arbeidsledigheten ville øke til nettopp 7.9 prosent i oktober, opp fra 7,8 prosent i september. Da september-tallet forelå overrasket det positivt, og slo analytikernes forventninger. Det innvendes samtidig at trolig stadig flere amerikanere gir opp å finne seg jobb og at ledigheten derfor er høyere.

— Mye sterkere enn ventet

**Sjefstateg Erica Blomgren i SEB beskriver rapporten som mye sterkere enn ventet.

— Forrige måneds tall ble også revidert opp. Den kortisiktige trenden i det amerikanske arbeidsmarkedet siden sommeren har forbedret seg betydelig. Ledigheten steg riktignok til 7,9 prosent, men det var ingen overraskelse. Alt i alt er det en positiv rapport, sier Blomgren.**

Hun advarer likevel mot at ledigheten fortsatt vil ligge på et høyt nivå i lang tid fremover.

— Fremgangen vil gå sakte. Den amerikanske sentralbanken vil fortsatt måtte holde renten på rekordlave nivåer fremover, sier sjefstrategen.

Hun tror dagens rapport ikke vil være helt avgjørende for presidentvalget neste uke.

— Men det er klart positivt for Obama at økonomisk data har tatt seg opp de siste månedene, sier Blomgren.

Oslo Børs endte ned

Tirsdag neste uke går etter planen presidentvalget av stabelen i USA. Dermed var det knyttet stor spenning til tallene som ble offentliggjort i dag, bare fire dager før valget. Arbeidsledighet og behovet for nye jobber har vært et viktig debatttema mellom Obama og utfordrer Mitt Romney i valgkampen.

Forut for fremleggelsen av de amerikanske arbeidsledighetstallene hadde hovedindeksen ved Oslo Børs falt svakt. I ett-tiden fredag var indeksen ned 0,26 prosent. Da tallene ble offentliggjort og viste seg delvis bedre enn ventet steg indeksen umiddelbart og minus er i halv to-tiden snudd til nær 0,2 prosent i pluss. Det er oppgang også på de største børsene i Europa. Ved børsslutt fredag hadde hovedindeksen likevel snudd til en nedgang på 0,48 prosent.

Bedre tall enn ventet

Igår kom tall fra USA som viste antall nye søkere til arbeidsledighet, såkalt jobless claims. De kommer hver uke og viste igår at det var 363.000, færre enn antatt, som stilte seg i ledighetskø.

I tillegg viste flere amerikanske makrotall bedre utvikling enn antatt. Dette sendte børsene i USA opp.

«De ledende indeksene på Wall Street la igår kveld bak seg en sterk dag, der blant annet S&P 500 klatret 1,1 %. Den gode utviklingen kom som følge av flere tilfredsstillende makronyheter fra amerikansk økonomi», skriver Nordea i sin morgenrapport fredag.

Seddelpressen går til ledigheten faller

Et svakt jobbmarked i USA har vært et vedvarende problem for Barack Obama over lang tid. I september uttalte sentralbanksjef i USA, Ben Bernanke, at USAs økonomi skal stimuleres med 40 milliarder dollar (230 milliarder kroner) i måneden på ubestemt tid. Bernanke vil kjøre seddelpressen helt til arbeidsledigheten faller.

Amerikanerne står også ovenfor det som er blitt kalt «fiscal cliff», det såkalte budsjettgapet som viser til konsekvensene av at midlertidige skattelettelser opphører samtidig som vedtatte sparetiltak trer i kraft ved nyttår i år. Det er ventet at det vil føre til ytterligere brems og vanskeligheter i den amerikanske økonomien.

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB beskriver arbeidsmarkedsrapporten fra USA som mye sterkere enn ventet.