Også KrF vil ha billigere frukt og grønnsaker, men partiet nøyer seg med å senke momssatsen til åtte prosent. Det kommer frem i partiets alternative statsbudsjett.

Venstre går enda lenger og vil innføre en «Kiwi-modell» der momsen på frukt, grønnsaker og økologiske grønnsaker forsvinner helt.

Vil klasseskillene til livs

Det vil koste 3,8 millarder kroner. I tillegg vil partiet sette ned den generelle momssatsen med én prosent, til 24 prosent.

Men om sunne matvarer blir billigere, vil andre matvarer bli dyrere. Momskuttene skal nemlig dekkes inn ved at man øker momsen på matvarer til den gjeldende satsen for andre varer, altså 24 prosent. I dag betaler man 14 prosent moms på matvarer.

— Vi ser at det er store klasseskiller når det gjelder sunn mat, og dette vil vi til livs. I dag er det slik at levealderen i Oslo øst er mye lavere enn i vest. For oss som bor i Oslo øst, er dette noe som kan utjevne forskjellene. Jeg tror dette vil være et effektivt virkemiddel, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Aftenposten.no.

- Fjerner dustebyråkratiet

- Men momsen på vanlige matvarer økes, ikke bare momsen på usunn mat?

- Ja, men det utgjør ikke så veldig mye. Vi bruker såpass mange milliarder på at det blir generelt billigere. Det utgjør ikke mer enn at om du står i melkedisken, så kan man bytte prislapp på økologisk og ikke-økologisk melk, sier Skei Grande.

— I sum vil matutgiftene gå ned med vår modell, sier Skei Grande.

Venstre vil også fjerne momsforskjellene på mat som spises inne og ute.

— Vil fjerne det utrolige dustebyråkratiet der en bolle koster mer om du skal spise den inne og ikke ute på gaten. Så vil vi bruke momsen til å få folk til å spise sunt.