Det anbefaler en statlig tenketank som har nære forbindelser med den kinesiske regjeringen. I noen provinser bør ettbarnspolitikken, ifølge tenketanken, kuttes ut med en gang, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Anbefalingene kommer antagelig til å bli gjennomført, sier eksperter Aftenposten har snakket med. Den 30 år gamle politikken er gått ut på dato og er ikke lenger rett medisin for et rikere Kina som ønsker å utvikle seg videre. I Kina spekuleres det på om utskiftingen av mange toppledere ved neste ukes partikongress vil forsinke en oppheving av politikken, eller faktisk fremskynde den.

Tøff politikk

Ettbarnspolitikken ble innført i 1979 og har forhindret at 400 millioner kinesere er blitt født, ifølge den kinesiske familieplanleggingskommisjonen. Foreldre som er blitt gravide med barn nummer to har risikert høye bøter eller å bli fratatt jobben og er i noen tilfeller blitt tvunget til å ta abort.

— Politikken har hatt en høy menneskelig pris, men alternativet ville vært mye verre, sier Kina-eksperten Harald Bøckman ved Universitetet i Oslo. - Uten denne politikken ville flere kinesere ha forblitt fattige, slik man har sett i India.

Ettbarnspolitikken er blitt gjennomført med en rekke unntak. Par på landsbygda har hatt anledning til å få et barn nummer to hvis det første barnet har vært en pike. Kineserne har tradisjonelt nemlig hatt en sterk preferanse for guttebarn. Dette har ført til en sterk overvekt av menn i en hel generasjon. Par der både mannen og kvinnen er enebarn har også muligheten til å få to barn. Minoritetene har også kunnet få så mange barn de vil.

Politikerne vil lytte

Men etter 30 år med den strenge politikken anbefaler kinesiske demografer en ny politikk. Kina er nemlig i ferd med å få en stadig eldre befolkning og ettbarnspolitikken forsterker tendensen til at det blir for få hender som skal fø altfor mange munner.

- Kinesiske myndigheter lytter til forskerne, sier Henning Kristoffersen i Det Norske Veritas, som blant annet har skrevet boken Kinas Økonomi. Han sier kineserne nå ønsker å stige i verdikjeden og få bedre betalt for produktene sine. Ettbarnspolitikken som begrenser tilgangen på arbeidskraft, forsterker denne endringen i Kinas utvikling.

Holdningsendring

Mange kinesere velger dessuten av seg selv å få bare ett barn, siden de føler at de ikke har råd til å følge opp mer enn ett barn skikkelig.

Kinas økende rikdom har ført til at flere familier vil ha råd til å få mer enn ett barn, men ettbarnspolitikken har ført med seg en holdningsendring hos kineserne. Det er derfor liten grunn til å tro at kineserne vil gå tilbake til tidligere tiders familier med 5–6 eller flere barn.

- Mange urbane kinesere vil heller bruke tid og penger på seg selv og ikke på barna. Det har vært en revolusjon i måten kineserne ser på familien, sier Bøckman.

tor.arne.andreassen@aftenposten.no