Helsereformen har vært den mest betente politiske verkebyllen i USA helt siden den ble vedtatt i Kongressen for to år siden.

Republikanerne har brukt «Obamacare», som reformen kalles på folkemunne, som ett av de fremste våpnene i valgkampen i år.

De siste ukene har USAs høyesterett vurdert om reformen skal forkastes. Mange amerikanere, spesielt på republikansk side, mener at det er grunnlovsstridig at staten skal «tvinge» innbyggerne til å kjøpe en helseforsikring.

Argumentet fra presidenten er at reformen handler om å tilby helsetjenester til alle – USA er blant svært få land i verden som ikke har et statlig helsetilbud som betales via skattepengene.

Advarte Høyesterett

Høyesteretts beslutning kunngjøres i juni, men presidenten har allerede advart landets fremste dommere mot å kaste reformen på skrothaugen.

– Jeg er overbevist om at Høyesterett ikke kommer til å ta det høyst uvanlige og enestående steget det vil være å omgjøre en lov som ble vedtatt av et sterkt flertall i en demokratisk valgt kongress, sa presidenten tidligere denne uken.

Og la til:

– I årevis har konservative kommentatorer sagt at det største problemet i Høyesterett var juridisk aktivisme – altså at en gruppe mennesker som ikke er folkevalgt på en eller annen måte skal kunne snu en lov som er vedtatt på behørig vis. Vel, dette er et godt eksempel, og jeg er ganske sikker på at retten vil anerkjenne dette og unngå å ta det steget.

Reaksjonene kom umiddelbart, og har ballet på seg i flere dager.

– Obama bør skamme seg

Nikki Haley, guvernøren i South Carolina – én av 27 delstater som har gått til sak mot Obama-administrasjonen på grunn av helsereformen – er blant dem som har gått i strupen på presidenten etter uttalelsen.

Hun anklager nå Obama for «bøllete» oppførsel mot Høyesterett.

Samtidig sier Mitch McConnell, som leder republikanernes gruppe i Representantenes hus, at presidenten har «krysset en farlig grense» og at «høyesteretts uavhengighet må forsvares».

Noe mer overraskende enn at republikanske politikere benytter seg av sjansen til å angripe sin hovedmotstander er det at presidenten også møter sterk motbør fra ledende amerikanske jurister og jusprofessorer.

I et innlegg på CNN.com sier Stephen B. Presser, en professor i jushistorie ved Northwestern University School of Law, at Obama har misforstått noe grunnleggende når han advarer Høyesterett mot å fatte en bestemt avgjørelse.

– Presidenten, som selv har undervist i grunnloven, bør skamme seg, skriver han.

Krever svar fra presidenten

Den føderale lagdommeren Jerry Smith sier til nyhetsbyrået AP at mange jurister anser Obamas uttalelser som en utfordring mot rettsvesenets uavhengige stilling.

I en ordveksling i en rettssal i Houston ba Smith en representant for det amerikanske justisdepartementet om en slags forsikring om at administrasjonen anerkjenner Høyesteretts uavhengige posisjon i samfunnet. Forsikringen måtte komme i brevs form, krevde Smith.

Administrasjonen påpeker overfor AP at Obama allerede har gjort det klart at han selvsagt anerkjenner at retten kan overprøve lover Kongressen har vedtatt.

– Høyesterett har det siste ordet når det gjelder Grunnloven og andre lover, og vi må alle respektere dette, sa han på tirsdag.

Torsdag gikk også justisminister Eric Holder ut og bekreftet at administrasjonen respekterer Høyesteretts avgjørelser.

I et tre sider langt brev til Jerry Smith og to andre dommere sier han at administrasjonen aldri har utfordret rettens uavhengighet.