«Du bor i (gate), ja. Nå skal jeg bare finne ut hvor det er, så skal jeg oppsøke deg og sørge for at du forstår at du ikke har dekning for å skrive at vi bryter loven.»

Dette skal Bjørn Just Sjursen (44) fra Bergen ha sagt på telefon til en journalist i VG etter at hun hadde skrevet en artikkel om reisebyrået mannen drev.

«Tror du at du slipper unna med dette. Jeg skal forfølge deg og ta bilder av deg, så skal jeg lage en Facebook-side hvor jeg henger deg ut, og viser private bilder av deg», skal mannen ha fortsatt, ifølge tiltalen.

Hele denne uken må mannen tilbringe i Bergen tingrett. For­uten to tilfeller av bedrageri knyttet til reisebyrået, er han blant annet tiltalt for å ha fremsatt en rekke trusler.

Manglet reisegaranti

Bedragerisaken dreier seg om at mannen skal ha opplyst at selskapet hans var dekket av reise­garantiordninger, enda dette ikke var tilfellet. Ifølge tiltalen forhåndsbetalte et par 25.000 kroner for en tur som aldri ble noe av.

Det utenlandskregistrerte reiseselskapet til den tiltalte bergenseren hadde i fjor en omsetning på en drøy million kroner og et underskudd før skatt på godt over 300.000 kroner.

Problemene i reiseselskapet, spesielt knyttet til mangel på garanti fra Reisegarantifondet ved en eventuell konkurs, har vært omtalt av flere medier.

Foruten den kvinnelige journalisten i VG, har 44-åringen fra Bergen ifølge tiltalen truet tre andre journalister i BA og Hauge­sunds Avis.

- Et personlig helvete

I januar i år skal Sjursen i en telefonsamtale med en kvinnelig journalist i Haugesunds Avis ha beskyldt henne for å drive kriminell journalistikk. Hun skal så ha blitt truet med at han skulle begjære henne konkurs og saksøke henne for 30 millioner kroner.

Ifølge tiltalen sa mannen til journalisten at han visste hvor hun bodde, at han skulle til Hauge­sund i helgen og at han «ville gjøre livet hennes til et personlig helvete». Dette skal ha blitt gjentatt flere ganger, og mannen skal ha fortsatt å ringe henne både på kontoret og på mobiltelefonen.

  1. august i sommer skal 44-åringen ha skrevet brev til to kvinnelige journalister i BA hvor han krevde én million kroner i erstatning for en artikkel de hadde skrevet om ham. Senere ble det også sendt varsel om utleggsbegjæring på 1.004.790 kroner hjem til de to journalistene.

- Truet med bank

Sjursen er også tiltalt for å ha truet en ansatt i Reisegarantifondet. I en e-post fra april 2012 skrev han til henne at «vi har garanti som dekker konkurs, ett ord fra deg og du skal bankes opp».

I andre e-poster skal han ha skrevet til den ansatte i Reisegarantifondet at «du må være jævla varsom med kjeften og spre rundt deg med løgner og annet», samt «nå er det nok din satan der du sitter». Etter et oppslag i avisen skrev han også at hun fremsto «som en hore som byr seg frem til VGs mannlige lesere». Fra tiltalen fremgår det at mannen også truet med å opprette en nettside hvor han skulle henge ut flere personer som kjeltringer.

Tiltalen inkluderer også trusler mot kvinner i Barne-, likestillings— og inkluderings­departementet og en kvinne ansatt hos Namsfogden i Bergen. Sistnevnte ble truet med at mannen fra Bergen skulle saksøke henne og ville få henne sparket. I et brev til kvinnen skal han ha beskrevet henne som «frekk, uhøvlet, kriminell, for­soffen, uegnet».

Nekter all straffskyld

Forsvarer Paal Berg Helland sier at 44-åringen nekter straffskyld på alle punkter i tiltalen.

— Min klient har en oppfatning av at han kan vise tingretten at han ikke har opptrådt straffskyldig slik politiet hevder, sier Helland.

Politiadvokat Trygve Ritland ved Hordaland politidistrikt ønsker ikke å uttale seg før saken skal opp.

Den tiltalte mannen har gjennom årene skrevet en rekke brev til offentlige etater. I et brev til Domstolsadministrasjonen fra 2011 beskriver han flere dommere ved Bergen tingrett som kriminelle.

I et annet brev til Domstol­administrasjonen klager han på «trakassering og amatørmessig behandling» fra Gulating lagmannsrett. Han mener lagmannsretten ikke opplyser om ankemuligheter, og spør «hva faen slags saksbehandling er det?».

Så sent som i august i år sendte bergenseren et nytt brev til Domstoladministrasjonen der han igjen klager på Bergen tingrett. «Vedlagt brev sier meg ikke en dritt», innleder han klagen med, og viser spesielt til et brev fra sorenskriver Kari Johanne Bjørnøy.

NESTE STOPP: I dag begynner en fem dager lang rettssak mot Bjørn Just Sjursen fra Bergen.