- Come on, Spenst!

Teatersjef Terje Lyngstad var blant dem som ble løftet frem av et øredøvende folkehav under Boston Marathon mandag. De trodde han het Spenst.

Publisert: Publisert:

ELLEVILT: Terje Lyngstad med midlertidig Boston-tatovering i ansiktet og medaljen etter årets løp i Boston Marathon. - Det var som å springe på et fotballstadion med et ellevilt publikum, sier Lyngstad. Foto: Veslemøy Lyngstad

To timer, 56 minutter og 34 sekunder. Det er ny personlig rekord for Lyngstad, som til vanlig er teatersjef ved Sogn og Fjordane teater. Og ikke minst glad i å løpe.— Det var egentlig glimrende løpeforhold, men jeg ser på tidene mine at det var en tøff løype.

- Symbolsk handling

Utrolige 250 mil har han løpt siden nyttårsaften. Det er et snitt på rundt 200 kilometer i uken. I målområdet i Boston kom utmattelsen.

— De siste tre kilometerne var ekstremt tøffe. Jeg fikk en voldsom følelse av utmattelse, en følelse jeg ikke har hatt på mange år. Da måtte jeg bare mobilisere det jeg hadde av mentale krefter for å karre meg i mål, forteller 47-åringen på telefon fra Boston.

Da brødrene Tsarnajev gikk til angrep 15. april i fjor og detonerte to bomber ved målområdet til Boston Marathon, var det bare minutter siden Lyngstad passerte.

Sjokket kom først fra bilder fra fjernsynet på hotellrommet. En absurd situasjon, ifølge ham selv.

— Det å dra tilbake er en symbolsk handling for meg. På en eller annen måte vil jeg vise at terrorister ikke skal stoppe en i å delta på store sportsbegivenheter og løp, sa Lyngstad til BT i helgen.

Heiet på Spenst

Målet om å fullføre på to timer og femti minutter ble ikke nådd, men drøye seks minutter på overtid er absolutt godkjent.

— Det var et litt hårete mål, men jeg er veldig fornøyd. Det er fantastisk flott!

- Hvordan var stemningen i løypen?

— Det er det mest utrolige jeg har vært med på. Publikum heiet ikke, de hylte! Det var et eneste langt skrik fra start til mål og det var high fives hele veien. Det var som om å bli løftet frem.

- Hva ropte de?

— Siden jeg har treningssentret Spenst fra Førde som hovedsponsor på brystet, trodde mange at det var navnet mitt. «Come on, Spenst!» ropte de. Det var virkelig en ellevill opplevelse.

TILBAKE IGJEN: Oddny Hønsi Ringheim hadde bare én kilometer igjen av fjorårets maraton før bombene smalt. Mandag var hun tilbake og fullførte med glans. - Det var super stemning i løypen! Foto: Oddny H. Ringheim

Kom aldri i mål i fjorTotalt var det ca. 36.000 som deltok i årets maraton og Lyngstad løp i elitegruppen som startet klokken ti lokal tid.

Få timer senere gikk startskuddet for Oddny Hønsi Ringheim (52) fra Vik i Sogn. Også hun deltok i fjorårets løp, og hadde bare én kilometer igjen da bomben smalt.

Uredd og klar for å løpe ble målstreken i år passert etter fire timer og 47 sekunder. Det var akkurat 47 sekunder for mye, ifølge henne selv.

— Jeg prøvde å ta i for å komme under fire timer, men det var utrolig hett i løypen. Jeg er ikke vant med varmen og hadde nok litt for mye klær på meg. Likevel, jeg er godt fornøyd! Det er virkelig ikke noen dårlig tid.

Oppmuntrende ord

Da BT snakket med Ringheim i helgen, var målet å komme under fire timer. Det er også kvalifiseringskravet for å delta i Boston Marathon.

På grunn av terroraksjonen i fjor, gjorde arrangøren en ny vri i år: Alle som ikke passerte målstreken fikk mulighet til å være med.

Tusenvis av mennesker fylte mandag opp gatene i Boston for å heie frem løperne. «Helt vilt», ifølge Ringheim selv.

— Det var skriking og hyling hele veien. Det var så bra! Å bli løftet frem på en slik måte var helt utrolig. Publikum så den enkelte løper og kom med oppmuntrende ord hele veien. Nå er jeg helt trøtt i hodet, sier sogningen, bare en halvtime etter målgang.

Publisert: