Finansministrene i eurosonen frigjorde fredag ettermiddag 36 milliarder euro av den andre krisepakken til Hellas på totalt 130 milliarder, ifølge DPA.

Beslutningen kom etter at Hellas presset private långivere til en historisk gjeldsnedskriving på over 100 milliarder euro, omkring 746 milliarder kroner. Fredag ble det klart at eiere av 85,8 prosent av gjelden som faller inn under gresk lov og 69 prosent av internasjonale långivere, sier ja til avtalen, melder BBC.

— Krisen løst

Dermed sa tilstrekkelig mange långivere ja til at den greske regjeringen kan tvinge gjennom en nedskriving for dem som motsetter seg avtalen. Frankrikes president Nicolas Sarkozy sier den greske gjeldskrisen nå er løst, men ikke alle er like optimistiske.

— Med dette har Hellas kjøpt seg tid. Regjeringen vil nå bli vurdert hvert kvartal på om den gjennomfører reformene den har lovet, sier sjeføkonom i ING, Carsten Brzeski, til NTB.

Han mener det er en stor risiko for at grekerne ikke klarer å holde løftene. Da kan det bli snakk om nye nedskrivninger av gjeld.

— Men da blir det nedskriving av skattebetalernes penger, av kriselånene Hellas har fått fra EU-landene og IMF, sier Brzeski videre.

Tvilende

Han stiller seg svært tvilende til om Hellas vil klare å gjennomføre reformplanene fram mot 2020 og peker på at en gjeldsbyrde på 120 prosent av bruttonasjonalprodukt også er for stor å håndtere for landet.

EU-lederne var imidlertid svært fornøyd med at Hellas har blitt enig med private kreditorer om sletting av om lag en tredel av landets gjeld.

— Jeg er veldig tilfreds med det positive resultatet av forhandlingene om frivillig sletting av gjeld i Hellas, sier EUs økonomikommissær Olli Rehn.

Han sier videre at avtalen vil være et avgjørende bidrag til å få økonomisk stabilitet i eurosonen som helhet.

Historisk

Ifølge det greske finansdepartementet vil nedskrivningen bli på totalt 97,5 prosent, noe som tilsvarer over 100 milliarder euro. Det er den største nedskrivningen noensinne.

— Jeg håper alle til slutt vil innse at dette var den eneste måten å gi Hellas den nye muligheten landet fortjener, sa finansminister Evangelos Venizelos fredag.

Enkelte av de private långiverne til Hellas motsatte seg avtalen om nedskriving av gjelda i håp om at en tvungen nedskrivning skulle bli sett på som en konkurs. Da ville i så fall forsikringen investorene har på gjelden, bli utløst.

Fredag kveld ga den internasjonale finansinstitusjonen ISDA dem medhold og baserte avgjørelsen på alle investorer blir berørt av nedskrivningen, enten de vil eller ikke.

75 prosent tap

Den private gjelden på 107 milliarder euro, tilsvarende 793 milliarder kroner, utgjør nærmere en tredel av landets totale gjeld på rundt 350 milliarder euro.

Gjeldsslettingen innebærer at långiverne godtar et samlet tap på nesten 75 prosent når tapte renteinntekter er regnet med.

Utenlandske långivere har fått utsatt fristen fra torsdag kveld til å si ja eller nei til en nedskriving. Ny frist er 23. mars.

Regjeringen håper nedskrivningen vil bidra til å bringe vekst tilbake i økonomien igjen. (©NTB)