For tre dager siden opplevde børsene både i Asia og resten av verden en kraftig nedgang. Årsaken var økt skepsis til hvorvidt Hellas ville få til en gjeldskuttavtale innen fristen, samtidig som markedet korrigerte seg for flere uker med svært kraftig oppgang.

Den negative utviklen har de siste dagene fortsatt i det asiatiske aksjemarkedet, men torsdag har situasjonen snudd. Alle de asiatiske børsene opplevde en solid oppgang, som ifølge Bloomberg er den beste på tre uker.

  • Nikkei 225-indeksen i Tokyo: Opp 2,01 prosent
  • Hangseng-indeksen i Hongkong: Opp 0,83 prosent
  • CSI 300-indeksen i Shanghai: Opp 1,27 prosent
  • KOSPI-indeksen i Seoul: Opp 0,94 prosent
  • S&P-indeksen i Australia: Opp 0,66 prosent

Gjeldsbytteavtale må i havn torsdag

Årsaken til oppgangen er blant annet en økende optimisme knyttet den japanske økonomien, etter at ferske makrotall viser at aktiviteten faller mindre enn ventet.

Samtidig følger investorene nervøst med på hva som skjer i Hellas. Innen torsdag kveld må de greske kreditorene bestemme seg for hvorvidt de ønsker å delta i en gjeldsbytteavtale, som innebærer at de tar et tap på 50 prosent av landets private gjeld.

Foreløpig har rundt 30 europeiske banker, de største greske bankene og landets eget pensjonsfond sagt seg villige til å delta i avtalen, noe som anses som en god nyhet i makedene.

At tilstrekkelig mange kreditorer er villige til å akseptere en slik avtale er avgjørende for hvorvidt landet får utbetalt et nytt kriselån på 130 milliarder euro.

Oppgang på Wall Street

I det amerikanske aksjemarkedet var investorene opptatt av to viktige hendelser onsdag. Nye tall viste at det i februar ble skapt 216.000 nye arbeidsplasser i USA, noe som er bedre enn ventet.

Samtidig presenterte Apple, som har en markedsverdi på over 500 milliarder dollar, sin nye iPad-modell. Apples aksjeverdi gikk opp med marginale 0,8 prosent, omtrent det samme som indeksene:

  • Dow Jones-indeksen: Opp 0,62 prosent
  • Nasdaq-indeksen: Opp 0,87 prosent
  • S&P 500-indeksen: Opp 0,69 prosent