Spanias fagorganiserte streiket i over hele landet torsdag. Tusener demonstrerte i gatene mot reformene som regjeringen håper skal kutte arbeidsløsheten. Reformene skal presenteres fredag, og har som formål å spare millioner euro.

Generalstreiken markerte at det er gått hundre dager siden Mariano Rajoy tok over som statsminister. Han har lovet å få ned den skyhøye arbeidsledigheten på 23 prosent, men har så langt ikke lyktes.

Hele 80 prosent av Spanias arbeidere var med på generalstreiken, ifølge spanske arbeidstagerorganisasjoner, mens den konservative regjeringen hevder at mange bedrifter ikke ble rammet.

Voldelig i Madrid

De fleste demonstrasjonene foregikk fredelig. Det mest voldelige var da slagsmål brøt løs mellom demonstranter og politi da arbeidere fra Spanias største fagforening var streikevakter i Madrids største bussgarasje tidlig torsdag, opplyser BBC World.

En av de som protesterte i Madrid, 31 år gamle Angel Andrino, sa han hadde fått sparken en dag etter at arbeids-reformene ble godkjent i en resolusjon i forrige måned.

Andrino demonstrerte, sammen med foreldre og broren.

— Vi går igjennom en veldig vanskelig tid, sa han til nyhetsbyrået AP.

— De rettigheter som våre foreldre og besteforeldre kjempet for, fordufter uten at det går an å protestere, sa 31-åringen.

I Barcelona skjøt politiet med gummikuler mot en gruppe som tente på en Starbucks-kafé.

Rammet fly og tog

Etter en avtale mellom de fagorganiserte og regjeringen, hadde busser og tog et minimum av ruter, og bare hvert tiende spanske og hvert femte europeiske fly fikk ta av og lande.

Norwegian opplyser til Aftenposten at de ikke ble rammet av generalstreiken torsdag. Og fredag skal altså streiken være over.

— Vi regner ikke med å bli rammet av dette i det hele tatt, sier vakthavende informasjonsmedarbeider hos Norwegian torsdag kveld.