Hos Kavli-konsernet har de for lengst tatt konsekvensen av ting må være enkelt. Lange pølser med baconost i fast form skives opp og får mellomleggspapir, før den pakkes for utsendelse til dagligvarekjedene.

Annerledes og lettvint

— Dere har jo ost på tube som må sies å være rimelig enkelt å håndtere. Hvorfor også i skiver?

— Det er klart at følelsen av en skive ost er annerledes enn fra ost fra tube. Smaken er heller ikke lik. Og så er det lettvint. Forbrukerne er forskjellige, og det er viktig for oss å tilby den slags produkter, sier Kavli Norge-sjefen Karl Ingvaldsen.

Ost fra Kavli i fast form finnes bare i skiver, derfor er det ikke mulig å finne noe å sammenligne med.

— Det er likevel klart at et bearbeidet produkt vil koste mer. Men den fordelen vil mange betale for, sier Ingvaldsen.

Svinestek i pose

Hos kjøttprodusenten Nortura lanseres det stadig nye, lette-å-lage produkter.

— Vi ser at «convenience»-trenden er tydelig. Folk ønsker hjelp til å lykkes med matlaging, samtidig som de vil sette eget preg på måltidet. Dette gir økt etterspørsel etter produkter som er gjort klar for tilberedning, men som ikke er ferdig tilberedet, sier informasjonssjef i Nortura, Elin Ytterdahl Tohje.

Svinestek, svinenakke og svinekam i stekepose skal spare tid for sultne nordmenn.

— Dette er gode, tradisjonelle råvarer som nå blir enklere å tilberede, sier informasjonssjefen.

— Men det blir mer kostbart?

— Det er en annen type produksjon som innebærer mer bearbeiding og i noen tilfeller manuelt arbeid. Derfor vil det også koste mer.

Meierigiganten Tine opplyser at salget av skivet ost er steget med drøye syv prosent i hele bransjen i perioden 2011- 2013. Raspet Norvegia til bruk på pizzaen koster 59 prosent mer pr. kilo enn vanlig Norvegia.

— Det er høyere kostnader i produksjonen av skivet og revet ost, enn for faste oster. Vi opplever ellers at vi har konkurransedyktige priser på disse produktene, sier kommunikasjonsrådgiver i Tine, Terje Olsen.