- Se, vi sitter ikke i fengsel

Forretningsmennene Rolf Tore Andersen og Jan Olav Jørgensen fra Åsane ba om å bli tatt bilde av i frihet etter rykteflom i korrupsjonssaken.

IKKE I FENGSEL: Forretningsmennene Jan Olav Jørgensen (i midten) og Rolf Tore Andersen var mandag på krisemøte hos advokat Dag Steinfeld. Til venstre er styreleder Bjørn Østbø og administrerende direktør Harold Sletten i Vennebyen-selskapet Creacon.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ni år gammel

— Jeg er kommet på Twitter med fullt navn om at jeg også er fengslet, sier Rolf Tore Andersen.

Like før midnatt, natt til søndag, ble Andersen oppringt av BA. Da hadde en bruker på mikrobloggstedet Twitter lagt ut følgende melding under en time tidligere:

"Jan Sverre Stray på glattcelle....stakkars.. #korrupsjon . Eks politi Tore Andersen også.. #Vennebyen"

— Jeg har nå anmeldt forholdet, sier Andersen.

- En tragisk situasjon

Forretningsmannen fra Åsane er sammen med kompanjong Jan Olav Jørgensen blitt utsatt for en voldsom rykteflom i forbindelse med korrupsjonssaken i Bergen som BT og en rekke medier har omtalt de siste dagene.

Mens BT har valgt å identifisere bystyremedlem Jan Sverre Stray med navn, har de to andre personene som er siktet for grov korrupsjon kun blitt omtalt som "forretningsmenn fra Åsane".

Les også

Lite tomteselskap sponset 100.000

— Glade når vi svarer

Andersen og Jørgensen er til tross for sin lave medieprofil blant de aller mest kjente forretningsmennene fra Åsane. I tillegg er de investorer i Vennebyen-selskapet Creacon, som er blitt en uforskyldt tredjepart i saken. Det har ført til at mange har tatt en feilslutning, og koblet dem til saken. Både venner, forretningsforbindelser og banker har tatt kontakt.

— Når vi tar telefonen, sier folk at de er glade for at vi svarer, ettersom vi da ikke kan være dem som er fengslet, sier Andersen.

Det at de gjennom Vennebyen har forretningsmessige forbindelser til Stray og hans familie, gjør saken spesielt vanskelig.

— Dette er en tragisk situasjon, sier Andersen.

Opptatt av å dementere

— Vi har hatt utrolig mange telefoner. Fra langt på natt til tidlig morgen. Det er derfor vi har gått til det skritt vi nå har gått til, sier Jan Olav Jørgensen.

Han er tydelig ukomfortabel med å bli tatt bilde av.

— Vi vet ikke hvem som er fengslet. Det har ikke vi noen opplysninger om. Vi er bare opptatt av å dementere at vi er de to som er fengslet, sier Jørgensen.

Ble presset av Steinfeld

Det var deres advokat, Dag Steinfeld, som mandag tok kontakt og ba BT ta bilde av Andersen og Jørgensen for å vise til hele verden at de verken sitter på glattcelle eller er siktet for grov korrupsjon.

Les også

Varaordføreren fattet mistanke

Steinfeld sier han mener det er presseetisk riktig av mediene å ikke gå ut med navn på de to fengslede forretningsmennene.

— Men dette er et klassisk eksempel på dilemmaet knyttet til forvekslingsfare, sier han.

— Derfor ble det slik - til tross for disse herrenes ikke spesielt store iver etter å komme i media - at jeg sa at de nå var nødt til å komme i media. Det var eneste måte å stoppe denne rykteflommen på, sier Steinfeld.

Tøft for Vennebyen

Som BT skrev søndag, skal det ikke være rettet noen mistanker mot Vennebyen eller andre personer tilknyttet Vennebyen. Politiet har heller ikke grunn til å tro at flere vil bli siktet.

— Det er viktig for oss at det kommer frem at vi verken er mistenkt eller siktet for noe som helst. I steden ser vi at medienes interesse fokuseres på Vennebyen, ved siden av politikeren, sier Bjørn Østbø.

Han er styreleder i Creacon, som er driftsselskapet bak Vennebyen, har det vært utfordrende dager.

— Vi kan bare sitte og se på at dette utspiller seg. Det er ikke en posisjon vi ønsker. Vi håper dette kommer til en avklaring fra politiets side så raskt som mulig, sier Østbø.

— Creacon er et seriøst selskap og vi tar selvsagt avstand fra korrupsjon og ulovlige virkemidler. Vi samarbeider nå med politiet slik at de får tilgang til de faktaopplysninger de trenger i denne saken, sier administrerende direktør Harold Sletten.

Publisert: