Siden Nygårdsparken stengte 25. august i år har store deler av rusmiljøet flyttet seg til områdene rundt Korskirkeallmenningen og Vågsbunnen i sentrum.

En av bedriftene som holder til ikke så langt unna er reklamebyrådet tidligere kjent som MK Bergen. Nå fortviler byråleder Svein Roger Selle over det han mener er en utrygg hverdag for sine ansatte.

— Vi jobber sent og tidlig. Mange kvier seg for å gå hjem om det er blitt sent. De føler seg ikke lenger trygge i området, sier han.

Blod og glasskår

Natt til søndag brøt noen seg inn i lokalene til reklamebyrået og stjal utstyr som Selle anslår holder en verdi av 150.000 kroner.

— Vi kom til en knust rute og masse blod fra det som tydeligvis har vært en desperat person på jakt etter alt av verdier, sier Selle.

- Økt press

Saken er nå politianmeldt, og Selle understreker at ingen vet hvem gjerningsmannen er eller hvorvidt det er snakk om en rusavhengig eller ei. Men byrået har opplevd flere forsøk på innbrudd de siste månedene, forteller han.

— Vi har absolutt merket et økt press etter at parken stengte. Securitas er her veldig ofte. Vindusruter knuses jevnlig. Det er utrolig synlig for oss at hele miljøet er flyttet hit, og at de ikke har noe annet sted å gå, sier Selle.

Ansatte holder vakt

Nå velger bedriften å oppgradere sikkerheten kraftig. I tillegg til at de stenger inngangen med porttelefon og monterer gitter, lys og nytt alarmsystem, blir de ansatte bedt om å holde vakt.

— Det er våre egne folk som skal titte ekstra etter, vi har ikke råd til annet. Ofte jobber vi til utpå natten, og vi ber dem som gjør det om å se ekstra godt etter. Også ansatte som bor i nærheten av kontoret blir spurt om de kan gå innom og sjekke. Særlig nå før alt er på plass av andre tiltak, sier Selle.

- Politikerne må rydde opp

Han mener bedriften ikke har annet valg slik situasjonen er blitt i området.

— Jeg vil ikke at mine ansatte skal være livredde for å gå hjem, sier han.

Rusavhengige burde fremdeles ha tilbud i sentrum, men ifølge Selle er dette området feil valg på grunn av turistnæring og handel. Noe må gjøres for næringsdrivende i områdene mellom Fløibanestasjonen og Vågsallmenningen, mener han.

— Det er en skandale at dette nå er blitt den nye Nygårdsparken. Jeg mener vi er i ferd med å ødelegge denne delen av byen, sier han, og legger til:

— Jeg vil ikke sverte de rusavhengige, for vi har hatt Bymisjonen som naboer i alle år uten problemer. Frem til nå har vi sett på området som trygt. Men så stengte politikerne parken uten å gi de rusavhengige et tilbud. De må ordne opp, sier han.