Facebook eies i dag av gründer Mark Zuckerberg, mange av de ansatte og et knippe investorer som har kommet inn på eiersiden underveis.

Noen har solgt aksjene sine til andre, men i slike tilfeller er det svært vanskelig å finne en fornuftig pris på aksjen, fordi selskapets regnskaper holdes hemmelige, og det ikke finnes noen særlig god oversikt over hva kjøperne er villige til å betale.

Dette vil endre seg radikalt når selskapet sannsynligvis blir børsnotert i løpet av våren.

Da Facebook kunngjorde søknaden om børsnotering, offentliggjorde de også hvordan det gikk med forretningen i fjor. Og det gikk svært bra.

I 2011 hadde selskapet et overskudd på én milliard dollar – en økning på 65 prosent fra året før. Den samlede omsetningen lå på 3,71 milliarder.

Totalt har nå 845 millioner mennesker registrert seg med en Facebook-konto, opplyser selskapet onsdag.

Usikker verdi

Facebook blir sannsynligvis den største børsnoteringen av et IT-selskap noensinne.

Og alle meglere gleder seg. Meglerhuset Morgan Stanley ventes å få brorparten av jobben med å finne investorer som vil bli medeiere i selskapet. Konkurrentene Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Barclays og Bank of America vil også få sin del av oppdraget, melder Bloomberg.

Meglerne kan se frem til opp mot 500 millioner dollar i honorarer i forbindelse med noteringen, skriver nyhetsbyrået.

Hvor mye Facebook vil verdsettes til, vil imidlertid ikke bli klart før aksjen er i handel på New York-børsen, tidligst om et par måneder.

De siste estimatene er at selskapets verdi vil prises til rundt 75–100 milliarder dollar. Det er mer enn McDonalds, Amazon, og Statoil.

— Det er året 1999 igjen. Vi er tilbake til tiden hvor entusiasme og håp overskygger historie og virkelighet, sier Lise Buyer, toppsjef i Class V Group LLC, til industrimagasinet Wired.

1 prosent er en milliard dollar

Det er én rød tråd i en børsnotering: Penger.

Jakten på en aksje i det private markedet har intensivert siden børsryktene.

De relativt få ansatte (rundt 3000), som tilsammen eier 30 prosent av sitt eget selskap, kan virkelig sprette champagnen hvis Mark Zuckerberg setter sin signatur på de rette papirene.

James Montgomery i Montgomery & Co rådfører selskaper som vurderer å gå på børs.

— Børsnoteringen av Facebook blir ikonisk, sier han til nyhetsbyrået Reuters.