Snart kan hele norsk olje- og gass-sokkel stenge

Og blir det lockout kan det ta tid å få igang produksjonen igjen

Publisert Publisert

Oljeselskapene sitter i dag i møter for å forberede stenging av norsk sokkel fra midnatt. Foto: Marit Hommedal / Scanpix

  • Rosa Bolghaug
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Partene i sokkelkonflikten står fortsatt steilt på sitt, og oljeselskapene sitter nå i møter for å forberede nedstengingen av sokkelen.

— Det er en god del møtevirksomhet i forbindelse med forberedelse til nedstengning. Det er ikke bare å trykke på en knapp, sier informasjonsdirektør Eli Anne Nedreskår i Oljeindustriens Landsforening (OLF) til NTB mandag formiddag.

Når Aftenposten snakker med Hilde-Marit Rysset, forbundsleder i Safe, mandag ettermidag, er troen på tvungen lønnsnemnd liten.

— Slik jeg forsto Arbeidsministeren under helgens møter, er ikke tvungen lønnsnemd noe departementet ønsker. Jeg tror ministeren ser hvilket spill arbeidsgiverne her prøver å spille, og at de ikke vil gripe inn.

70 olje- og gassfelt stenges

Etter planen skal prosessen med å stenge ned produksjonen ved 70 olje- og gassfelt i Nordsjøen, Norskehavet og Barentshavet starte ved midnatt natt til tirsdag.

Ved enkelte installasjoner kan det ta opptil fire dager før prosessen er ferdig, ifølge Statoil. Det er derfor ikke slik at alle de 6.515 arbeidstakerne som rammes av lockouten, blir stengt ute fra arbeidsplassene sine ved midnatt.

— Om et felt blir stengt, vil det også ta tid å gjenåpne det, i hvert fall én til to dager. I tillegg vil det ta opptil én uke før vi kan være tilbake i full produksjon, sier Bård Glad Pedersen, pressetalsmann i Statoil, til adressa.no.

Stor streikevilje

Aftenposten ringer ut til en av plattformene på Skarv-felteti Nordsjøen. På en knitrende telefonlinje får vi snakke med Ørjan Holstad. Hansitter streikevakt, for plattformen han jobber på er nemlig en av dem som harblitt tatt ut i streik. På grunn av sikkerhetshensyn må han fremdeles væreoffshore og kan ikke dra hjem før tidligst neste uke.

– Det er en grei stemning her ute. Folk følger nøye med imedia på hva som skjer, forteller oljearbeideren.

–Hva synes dere omtruslene om en lockout?

– Vi synes det er et skittent spill, men når de først går sådrastisk til verks så håper jeg det blir en lockout, og at myndighetene ikkeskal komme med tvungen lønnsnemnd, fortelle ham.

Han har snakket med flere kollegaer på andre plattformer somvil bli tatt ut av arbeid ved en eventuell lockout.

– Streikeviljen er stor. Vi er villige til å kjempe forkravene våre, mener Holstad.

Gradvis nedstengning

Oljeselskapene kommer til å kjøre med tilstrekkelig bemanning til nedstengning er gjennomført.

– Vår del i dette er å koordinere arbeidet mellom forskjellige ledd i produksjons- og transportkjeden slik at nedstengningen foregår innenfor trygge og sikre rammer, sier Nedreskår.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Det går mot stans i oljeproduksjonen

  2. Departementet kaller inn partene i oljekonflikten

  3. Fagforbundene: - Statoil presser frem lønnsnemnd

  4. Streik blant oljearbeiderne i Nordsjøen