Statoil stenger tre nye plattformer

Streiken rammer oljegiganten hardt. Nå stenges fire nye plattformer.

Publisert Publisert

Streiken på norsk sokkel fører til at Statoil nå stenger fire nye installasjoner i Nordsjøen. Selskapet taper i døgnet 150 millioner kroner på streiken. Foto: Jon Hauge

  • Horjen
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Søndag startet streikenblant 708 ansatte i norsk petroleumsvirksomhet. Streiken medførte at de Statoil-opererte plattformene Heidrun, Oseberg Sør og Oseberg Øst umiddelbart ble lammet.

Etter at streiken trådte i kraft ble kostnadene estimert til 150 millioner kroner i døgnet, men nå vil dette tallet bare øke.

Ifølge Norges lederorganisasjon blir nå tre nye plattformer stengt ned som følge av streiken.

Knyttes med felles rørledninger

Ledernes tillitsvalgte har blitt informert av ledelsen for Statoil UPN (Undersøkelse og Produksjon Norge) om at de velger å stenge ned Veslefrikk, Brage, Huldra og Oseberg C, fordi disse plattformene er knyttet sammen med rørledninger til Oseberg feltsenter som er i streik, informeres det om på organisasjonens nettsider.

— Dette vil også ha en påvirkning på Stureterminalen. Ledelsen vil i henhold til protokoller gjøre alt som er mulig for å sysselsette alle som jobber på Veslefrikk, Brage og Oseberg C. Ledelsen på plattformene vil nå informere alle ansatte som er tilknyttet disse plattformene, heter det videre.

Disse feltene rammes som følge av at plattformene har en felles rørledning som lammes av at Oseberg-feltene er i streik.

Veslefrikk og Brage-feltene leverer olje og gass til norsk og europeiske markeder.

-Oseberg Feltsenter er et sentralt knutepunkt som ivaretar viktige funksjoner for omliggende felt, og vi er derfor nødt til å stenge ned produksjonen ved enda flere installasjoner, sier konserndirektør Øystein Michelsen i en pressemelding.

Les også

Streik kan tømme bensinstasjonene for drivstoff

Ansatte som ikke er i streik, men jobber på installasjoner der produksjonen er stanset, vil så langt som mulig bli sysselsatt på rasjonell måte.

Utover dette ønsker ikke Statoil å kommentere hva som skjer videre.

Fagorganiserte provoseres

SAFE (Sammenslutningen av Fagorganiserte i Energisektoren) og Industri Energi reagerer sterkt på at Statoil vil stenge felt som ikke er berørt av streiken.

Fagorganisasjonen mener dette er et pressmiddel for å få regjeringen til å vedta tvungen lønnsnemd i saken. SAFE og Industri Energi har ikke tatt ut noen medlemmer på disse feltene i streik.

Ettersom 80 prosent av de daglige bortfallende inntektene på over 150 millioner kroner tilfaller staten spekuleres det nå om hvor lenge regjeringen vil passivt se at streiken trekker ut.

— Dette er et valg Statoil har tatt. Vi har selvsagt vært klar over at produksjonen fra disse feltene går via Oseberg Feltsenter. Derfor har vi også sittet klar til å innvilge en søknad om dispensasjon fra Statoil for at produksjonen fra disse feltene skal kunne gå som normalt, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst på fagorganisasjonens nettsider.

- Dette er en provokasjon, og et åpenbart forsøk på å presse regjeringen til å vedta tvungen lønnsnemnd, sier forbundslederne i SAFE og Industri Energi.

Fredag avholdes statsråd. Samme dag avholdes møte mellom organisasjonene kl 10.00 i Oslo.

Publisert