Selv om markedene i går reagerte positivt og pilene pekte opp på børser verden over etter nyheten om krisepakken som skal hjelpe Spanias banker, er det ikke sikkert at gleden vil være langvarig.

— Dessverre er det slik at ikke en gang 100 milliarder euro (758 milliarder kroner) kommer til å være tilstrekkelig, sier Per Magnusson, sjefsanalytiker hos Royal Bank of Scotland, til den svenske avisen svd.se.

Trenger mer penger

Ifølge bankens analyser, må beløpet opp i 135-180 milliarder euro for å monne.

Problemet med redningspakken er ikke bare antallet milliarder euro i den, men også at den ikke gjør noe for å bryte båndet mellom de risikoutsatte bankene og staten. De nye lånene må gå via staten, som dermed forverrer sin finansielle situasjon.

Dersom hjelpepakken blir benyttet fullt ut, vil den øke den spanske bankgjelden med ti prosentpoeng målt mot Spanias bruttonasjonalprodukt, skriver NTB.

Financial Times minner om det som skjedde i Irland, hvor regjeringen i sin iver etter å redde landets banker til slutt selv ikke fikk låne mer penger i finansmarkedet. Resultatet ble at Irland måtte reddes utenfra.

Økonomen og nobelprisvinneren Joseph Stiglitz er sterkt kritisk til den ferske hjelpepakken. Den fungerer ikke og kommer ikke til å fungere, forklarer han.

– Systemet går ut på at den spanske regjeringen støtter spanske banker og spanske banker støtter den spanske regjeringen, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

- Tilstrekkelig

Men ikke alle ser like mørkt på redningspakken. Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener i motsetning til andre at pakken er stor nok.

- Jeg heller til at dette er tilstrekkelig. Spanske banker har allerede satt av 113 milliarder euro til dekning av tap. Legger man 100 milliarder euro på toppen av dette er det tatt høyde for tap på over 20 prosent av bruttonasjonalproduktet, sier Dørum til e24.no.

Spanias problemer skyldes en eiendomsboble som sprakk i 2007. Økonomisk tilbakegang og massearbeidsledighet har forsterket vanskene, og misligholdte lån har skapt trøbbel for mange banker.

Spania er det fjerde eurolandet som mottar hjelp utenfra. Fra før av har Portugal mottat 78 milliarder euro, Irland 67,5 milliarder euro og Hellas hele 247 milliarder euro i redningspakker siden 2010.

Hva skjer i Spania? Les mer i morgendagens avis!

- Systemet går ut på at den spanske regjeringen støtter spanske banker og spanske banker støtter den spanske regjeringen, sier Joseph Stiglitz til nyhetsbyrået Reuters.
REUTERS/Arnd Wiegmann