Firmaet som 24. mai leverte 21 kilo smuglergull til et firma på Ski, har tidligere levert rundt 20 kilo gull til samme grossist. Daglig leder i firmaet som solgte gullet er dømt to ganger for økonomisk kriminalitet i Sverige.

Aftenposten skrev sist uke om to svensker som ble tatt på fersken idet de leverte 21 kilo med gullbarrer hos Norsk Edelmetall på ski utenfor Oslo 24. mai i år. Gullet var ikke tolldeklarert på grensen. En far (58) og hans sønn (37) ble pågrepet og varetektsfengslet i fire uker siktet for grovt brudd på tolloven.

Økokrimdømt

Firmaet som leverte 21 kilo smuglergull holder til i Oslo sentrum. Bak firmaet står en snekker på 46 år, og formålet er å drive «engroshandel med metaller og metallholdig malm». Aftenposten har besøkt lokalene, men kommer bare i kontakt med en ansatt i et datterselskap. Ellers er det tomme ringpermer og rot på de andre kontorene. Men innerst i lokalene står en safe. Politiet har tidligere besøkt lokalene.

46-åringen har i flere år operert fra Sverige, og er to ganger dømt for økokriminelle forhold. 46-åringen ble idømt forbud mot å drive næring i Sverige så sent som i fjor høst. Dommen gjelder blant annet brudd på næringsforbudet han ble idømt etter den forrige økokrimdommen i 2001. Tross næringsforbud i Sverige har han drevet ti firmaer i Norge.

Levert før

Daglig leder John Hannerfalk i Norsk Edelmetall bekrefter at 46-åringen tidligere har solgt gullbarrer til dem.

— Det har vært leveranser på mindre kvanta. Når vi inkluderer den siste leveringen, har han levert rundt 40 kilo gull, sier Hannerfalk til Aftenposten.

40 kilo har en verdi på rundt 12,5 millioner kroner.

— Jeg har møtt ham flere ganger. Han fortalte at han drev selskaper over hele Norden og virket seriøs. Han sa at gullet var kjøpt i Norge. Men det er ikke så mange som selger gull på denne måten i Norge, da det er lite å tjene på det. Prisene ligger fast, sier Hannerfalk som heller aldri spurte hvor gullet kom fra.

Aftenposten har vært i kontakt med 46-åringen i firmaet som forsøkte å levere 21 kilo smuglergull, og som tidligere har solgt rundt 20 kilo til grossisten på Ski. Vi ringer nummeret til firmaet, og kommer frem til mannen, som ifølge egne opplysninger er i Sverige.

- Det er helt feil, sier 46-åringen når vi konfronterer ham med smuglingen og storsalg av gull.

Han bekrefter imidlertid at han har vært i kontakt med politiet i denne saken.

— Men jeg har ingen kommentar til dette, sier han.

Tollvesen og politi skal ha fulgt gullsmuglingen gjennom flere land over lengre tid, og jakter nå på et organisert kriminelt nettverk. Svenskene ble fulgt av spanere frem til en parkeringsplass rett ved jernbanestasjonen i Ski sentrum. Der gikk politi og tollvesen til aksjon.

Politiadvokat Ole Rasmus Knudsen vil ikke kommentere saken, men sier den er alvorlig.