Norske banker merker en sterk økning fra investorer i Europa og Asia. Dette viser seg gjennom kjøp av obligasjoner (gjeld) i norske kroner.

Blant selskapene som i løpet av den siste tiden har lånt i norske kroner, finner man store statlige aktører som det tyske jernbaneselskapet Deutsche Bahn, den tyske bilprodusenten Volkswagen og den finansielle institusjonen Bank Nederlandse Gemeeten (BNG), som har nederlandske kommuner, helsemyndigheter og utdanningsvesen på kundelisten.

— Unaturlig

Så sent som nå i juni gjorde Volkswagen en stor opplåning i det norske kroner, det vil si at de lånte penger i obligasjonsmarkedet fra internasjonale investorer som ønsket eksponering i norske kroner.

— Disse selskapene har ingen naturlig forretningsmessig eller finansieringsmessig tilknytning til Norge, og vanligvis ville de derfor ha gjort sin opplåning i euro eller annen valuta der de har sine inntekter. Dette er en konsekvens av at internasjonale investorer ønsker eksponering i norske kroner. Vi ser en stadig økende interesse, sier leder for rente- og valutabordet i Handelsbanken, Peter Fjellheim.

— Det er nok mange som frykter et økonomisk sammenbrudd, og i det siste har mange fokusert på Norge som en trygg havn. Det er nok dette vi ser konsekvensen av nå, sier Fjellheim.

BMW bruker kroner

Også Nordea har registrert økende interesse for norske kroner.— Vi ser en dreining mot investeringer i norske kroner. Et eksempel er at bilprodusenten BMW nå utsteder lån i norske kroner, sier Fredrik Stenrud, kredittanalytiker i Nordea.

Bilprodusenten utstedte obligasjoner - det vil si lån i selskapet - verdt 1 milliard norske kroner i mai. Investorer kan kjøpe helt ned i 10 000 kroner av bilforhandlerens gjeld. Også den tyske bilgiganten Volkswagen og den tyske bilfabrikanten Daimler har utstedt lån i kroner.

— Bilfabrikantene har tydeligvis sett behovet små investorer har for å kjøpe seg inn i en sikker valuta. Normalt ville disse da kjøpe en fransk eller tysk bankobligasjon. Det nye er at investorer anser norske kroner i større selskaper som den sikreste plasseringen, sier Stenrud.

- Vil fortsette

Aftenposten har tidligere skrevet om at krisen som utspiller seg i Europa har ført til at investorer fra Tyskland og Spania strømmer til Norge for å sette pengene sine i norske banker.

I Danmark har populariteten til danske kroner ført til at kronen har styrket seg faretruende mye. Eurokrisen er også grunnen til at flere og flere europeiske selskaper investerer i det norske finansmarkedet.

Rente- og valutastrateg i Handelsbanken, Nils Kristian Knudsen, tror at flere og flere selskaper kommer til å velge norske kroner fremover.

— Den tendensen vi ser nå kommer nok til å fortsette dersom usikkerheten rundt hva som kommer til å skje med euroen fortsetter, sier Knudsen.

Fra før av eier utenlandske eiere 70 prosent av norske obligasjoner - altså gjelden til norske selskaper.

— Man kan si at utenlandske investorer allerede er overrepresentert i dette markedet, sier Knudsen til aftenposten.no.