Johansen: Myndighetene må gripe inn i flytrafikken

Oslos byrådsleder Raymond Johansen mener norske myndigheter må ta grep for å hindre smitte fra utlandet.

BESTEMT: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, var klar i sin tale om flyreiser til utlandet under en pressekonferanse tirsdag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Det sa han under en pressekonferanse om coronasituasjonen tirsdag ettermiddag.

Etter å ha ramset opp alle destinasjonene fly har landet fra det siste døgnet, uttalte Johansen at «vi nå i stor grad er prisgitt smittevernregimene» som gjelder i andre land.

– Flytrafikken kan ikke utelukkende være drevet av etterspørsel. Jeg mener at fremtidig åpning av hver enkelt rute må vurderes av helsemyndighetene. I dag er det rene kommersielle hensyn som bestemmer, sa Johansen.

Tirsdag vil det komme minst 9 fly til Oslo Lufthavn Gardermoen fra såkalte «røde land», altså land som ikke tilfredsstiller norske myndigheters krav til smittespredning. Dette er flyginger med flyselskapene SAS, Norwegian, Emirates, Air France og Qatar Airways.

Raymond Johansen: Politiet vil slå ned på alkoholdrikking i Oslo-parkene

– Kan ikke være fritt frem

Johansen mener også at norske myndigheter må innstille flyruter fra land hvor smittesituasjonen ikke er under kontroll.

– Det kan ikke være fritt frem for flyselskapene. Det kan heller ikke være fritt frem for dem som ankommer, fortsatte han.

Johansen mener at det nå må etableres et bedre og varig system for helsekontroller på flyplasser, på samme måte som det i dag finnes passkontroller.

Pressesjef John Eckhoff i SAS sier til E24 at luftfarten er en kritisk infrastruktur som er nødvendig for samfunnet.

– Vi skal fortsatt levere de tjeneste med stor grad av ansvarlighet, som vi har gjort under hele pandemien, sier Eckhoff.

– SAS har innført en rekke tiltak for smittevern, men samtidig vært tydelig på at de reisende - som har ulike formål med sin reise - må ta det ansvaret som påhviler oss alle i denne dugnaden, og følge alle de råd som kommer fra FHI og myndighetene for øvrig, fortsetter han.

- Vi vurderer løpende vårt tilbud i lys av COVID19-situasjonen og forholder oss til luftfarsmyndighetene. I Norwegian innførte vi tidlig en rekke tiltak for å ivareta de reisende og ansattes sikkerhet, blant annet krav om munnbind ombord. Vi registrerer at de samme kravene nå etterlyses andre steder i det norske samfunnet. Det er ulike årsaker til at folk må reise og hver enkelt av oss må følge rådene fra lokale helsemyndigheter, sier informasjonsdirektør Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til E24.

Nær fem milliarder i kontantstøtte: Bodø-bedrift fikk klagen avslått – kan ha gått glipp av 6 millioner i krisepenger

Åpner testsentre på flyplasser

Den siste tiden har det blitt kjent at det nå skal innføres coronatestsentre på flere flyplasser i Norge. Først ut var Bergen lufthavn som åpnet testsenteret tidligere denne uken.

Stavanger kommune har også opplyst at de vil åpne et testsenter på Sola lufthavn i samarbeid med andre kommuner i området.

Ullensaker kommune, Avinor og Folkehelseinstituttet har også gått sammen for å opprette et testsenter ved Oslo Lufthavn Gardermoen i løpet av neste uke.

Publisert: