Dollaren koster under ni kroner for første gang siden januar

Kronen styrker seg markant mot både euro og dollar i takt med høyere oljepris og økt risikoappetitt. DNB tror ikke kronestyrkingen fortsetter i like stor grad fremover.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Den norske kronen styrker seg onsdag ni øre mot dollar til 8,9988. Det er første gang siden januar at en dollar koster under ni kroner.

Mot euro er kronen seks øre sterkere til 10,6651.

Styrkingen kommer etter en oljeprisoppgang til over 45 dollar per fat, det høyeste siden coronanedstengningen i mars.

Valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets.

Kronen støttes av positivt aksjemarked

Valutaanalytiker i DNB Markets, Ingvild Borgen Gjerde, forklarer kronestyrkingen langt på vei med det positive aksjemarkedet.

– Når oljeprisen stiger og det er et positivt risikosentiment i aksjemarkedet, har kronen en tendens til å styrke seg. Den sammenhengen lever i beste velgående, det ser man tydelig i dag, sier hun til E24.

De siste timene er det dette som har drevet kronekursen, men hun påpeker at gjennom sommeren så har særlig dollaren svekket seg betydelig.

I tillegg har euroen styrket seg på grunn av den positive utviklingen i politikken etter enighet om EUs redningspakke. Dermed har kronen styrket seg mest mot dollaren.

Tror på fortsatt sterkere krone

DNB Markets tror fortsatt på sterkere krone fremover.

– Men når det er sagt, så har utviklingen i sommer fjernet noe av risikopremien på euro, så det er ikke like stor grunn til at euroen skal styrke seg videre eller at dollaren skal svekke seg. Derfor tror jeg ikke at kronestyrkingen mot dollar skal fortsette i like stor grad fremover, sier valutaanalytikeren.

Hun tror også at formiddagens boligprisstatistikk, som viste fortsatt sterk vekst i juli, kan ha bidratt positivt, selv om oljepris og aksjeutvikling nok har vært det viktigste.

Boligprisene er ytterligere et tegn på at det ikke går så ille i økonomien som fryktet. Flere økonomer tror Norges Bank må fremskynde renteoppgangen hvis prisveksten fortsetter å stige mye fremover.

Les også: (+) Sjekk om du bør valutasikre fondene dineLes også: Sterke boligpriser kan bane vei for tidligere renteoppgang
Publisert: