Skrev bok om Tangens AKO Capital: – Et utmerket valg

Nicolai Tangens hedgefond AKO Capital har slått markedet over tid. Nå skal han lede Oljefondet. – Et utmerket valg, sier professor Lawrence Cunningham, som har skrevet bok om selskapet.

De siste 15 årene har Nicolai Tangen drevet hedgefondet AKO Capital i London. Nå skal han ta over Oljefondet.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Lurer du på hvordan Oljefondets nye leder Nicolai Tangen og hans mye omtalte hedgefond AKO Capital har slått markedet, kan du gå til kilden selv.

I 2016 fikk det Londonbaserte hedgefondet skrevet en bok kalt «Quality Investing». Den handlet om hvordan fondet konsekvent hadde klart å slå markedet, blant annet gjennom omfattende selskapsanalyser.

Hovedforfatteren, Lawrence A. Cunningham, er professor ved George Washington Law School i Washington, D.C.

Lawrence A. Cunningham er professor ved George Washington Law School og har skrevet flere bøker om investorlegende Warren Buffett. Han har også skrevet bok om AKO Capitals strategier.

Han skryter av AKO Capital og dets grunnlegger.

Norge har gjort et utmerket valg ved å utnevne Nicolai Tangen til å lede sitt statsfond, skriver Lawrence Cunningham i en e-post til E24.

Cunningham siteres ofte i medier om investorlegenden Warren Buffetts strategier. Professoren har blant annet skrevet «Margin of Trust: The Berkshire Business Model» som kom ut i år.

Han har mange adjektiver på lager om AKO Capital.

– Et intelligent, rasjonelt, analytisk, tålmodig, langsiktig fond av høy kvalitet. Eksepsjonelt, skriver han.

Sentrale faktorer bak suksessen er hvordan alle i teamet har dyp forståelse av mikroøkonomi, oppførsel og business, og alle er intellektuelt nysgjerrige, legger han til.

Cunningham skrev «Quality Investing» sammen med AKO Capital-forvalter Torkell Tveitevoll Eide og mannen som tar over jobben som fondets konsernsjef, Patrick Hargreaves, som har bakgrunn fra Goldman Sachs.

– De ønsket en skrivepartner med synlighet og troverdighet i USA, som også forsto filosofien deres, skriver Cunningham.

Les også

Oljefondets nedtur var større enn tidligere oppgitt

Har slått markedet

AKO Capital forvalter rundt 180 milliarder kroner. Ifølge Nicolai Tangen har fondet hatt en avkastning som er om lag tre ganger høyere enn markedet.

De siste 15 årene har AKO Capitals avkastning vært på rundt ti prosent årlig, mot rundt tre prosent for markedet ellers, ifølge Tangen. Også i 2020 har fondet slått markedet.

– I år er hedgefondet opp cirka fem prosent, og markedet er ned cirka 20 prosent, skrev Tangen i en epost til E24 i forrige uke.

I fjor var Tangen den 14. rikeste hedgefondforvalteren i London, ifølge Sunday Times Hedge Fund Rich List.

Les også

Frykter interessekonflikter for Oljefondet-sjefen: – Burde legge frem en fullstendig oversikt

Etter at Norges Bank ansatte Tangen, har representantskapet stilt en rekke spørsmål rundt sentralbankens gjennomgang av Tangens bindinger til AKO Capital, tidligere kunder og selskaper i skatteparadiser. Svarfristen er onsdag.

– Vi har mange av de fremste investorene i verden som investorer i fondet. De vil ikke påvirke min jobb som Oljefondets leder, sier Tangen.

Om lag 70 prosent av AKO Capitals kunder er fra USA, og de fleste er institusjonelle investorer og velstående familier.

Les også

Spørsmålene Øystein Olsen må svare på om Tangen-ansettelsen

– Har et godt rykte

Tidligere hedgefondforvalter Peter Warren har en finansblogg og en podkast. Han mener Tangen har et godt rykte i finansbransjen.

Det er avkastningen som utgjør ditt omdømme i dette miljøet, og den har vært bra. Det vil si at han har et godt rykte, sier Warren.

AKO Capital tilbyr blant annet «long-only»-fond, som kjøper aksjer som de har planer om å eie langsiktig. Slike fond vil ifølge Warren oppføre seg omtrent som et vanlig aksjefond og ofte falle hvis markedet faller.

AKO Capital har også såkalte «long-short»-fond, som også kan drive shortsalg og spekulere i at aksjekurser skal falle. Hedgefondet har blant annet hatt shortposisjoner i svenske Saab, ifølge Shortnordic.com.

– Med et long-short-fond er det ikke gitt at det vil falle selv om markedet skulle falle. Long-short skal ha lavere svingninger og lavere risiko enn rene long-fond, sier Peter Warren.

– Noen slike fond shorter overprisede aksjer, og det er det jeg har inntrykk av at AKO Capital driver med. De forsøker å finne aksjer som ikke kan forsvare verdien de er priset til. Andre fond driver for eksempel med shortsalg av indekser, sier Warren.

Peter Warren skriver en finansblogg og driver en podkast.
Les også

Sanner ringte Olsen: Ville forsikre seg om Tangen var egnet

Les også

Her har Tangens suksessfond satt pengene

Ser likheter med Buffett

Cunningham ser visse likhetstrekk mellom filosofiene i AKO Capital og Warren Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway. De er begge disiplinerte og tålmodige, påpeker han.

– Hovedforskjellen er at Warren Buffett har lent seg mer i retningen av tradisjonell verdiinvestering, og er nesten programmert til å kjøpe billig, mens AKO og Nicolai Tangen er forberedt på å bla opp for kvalitet, skriver Cunningham.

– Det aller viktigste er å levere avkastning, sa AKO-forvalter Torkell Tveitevoll Eide til Stavanger Aftenblad i fjor.

– Jeg for min del bruker mye tid på å lese meg opp på selskaper og sette meg inn i strukturen deres for å sikre meg kunnskap om hvilke selskaper som har best forutsetning for å levere høy avkastning på lang sikt.

Mislyktes med Nokia

Boken om AKO Capital inneholder 20 eksempler på selskaper AKO Capital har studert nøye, som Hermès, L’Oréal og Unilever.

Den inneholder også eksempler på mislykkede investeringer, som telekomleverandøren Nokia, butikkjeden Tesco, et oljeserviceselskap, en produsent av tannimplantater og et selskap som lager medisinsk utstyr.

AKO Capitals suksess har også med Tangens egenskaper å gjøre, ifølge Cunningham.

– Det eksepsjonelle fondet og teamet bærer vitnesbyrd om hans lederegenskaper og appellen hans tilnærming til investeringer har, skriver han.

Tangen sier at han lenge har hatt en plan om å forsvinne ut av fondet han startet for 15 år siden. Ifølge AKO Capital var planen at han fortsatt skulle sitte som styreleder, men etter utnevnelsen vil Tangen fratre alle styreplasser.

Vi har planlagt etterfølgelsen helt siden vi startet. Det er et veldig sterkt team som nå leder fondet, sier Tangen.

Publisert: