SAS fraktet langt færre passasjerer i desember

Flyselskapet fraktet 330.000 færre passasjerer i desember enn måneden før. Omikronvarianten får skylden.

Et SAS-fly tar av fra København Lufthavn Kastrup.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

SAS fraktet 997.000 passasjerer i desember, viser ferske trafikktall fra selskapet.

Til sammenligning fløy SAS 1,33 millioner passasjerer i november.

– Trafikken rundt jul og nyttår var som ventet travel, noe som er positivt. Utviklingen av omikronvarianten innebar likevel at både etterspørselen og personalkapasiteten påvirket hele bransjen, noe som hadde en negativ påvirkning på det faktiske antallet flyvninger i løpet av måneden, sier SAS-sjef Anko van der Werff i en kommentar.

SAS-sjef Anko van der Werff.

Den utfordrende situasjonen gjorde at SAS få dager før julaften kansellerte rundt 40 flyvninger, hvorav 7 var i Norge, på grunn av høyt sykefravær blant ansatte.

1,2 mrd. i billettinntekter

Selskapets fyllingsgrad var på 57 prosent i desember, hvor de mer fulle flyene i chartertrafikken bidro positivt. Fyllingsgraden var 24 prosentpoeng høyere enn desember i fjor.

SAS hadde 1,22 milliarder svenske kroner (1,19 mrd. norske kroner) i billettinntekter i desember, ifølge E24s beregninger.

Dette tar utgangspunkt i at yielden havnet på 0,89 svenske kroner, mens selskapet hadde 1,37 milliarder inntektsgivende setekilometer (RPK).

– Vi fortsetter å være påvirket av pandemien og står overfor en uforutsigbar fremtid, noe som innebærer at vi må kunne reagere raskt på forandringer i etterspørselen, sier van der Werff i meldingen.

Tross nedgangen fra måneden før, var desember langt bedre enn samme måned i året før. Antallet passasjerer i desember var 156 prosent høyere enn desember 2020.

Flere rammet

SAS er langt fra det eneste flyselskapet som er rammet av nye innstramninger. Før helgen opplyste Norwegian at det fraktet 931.000 passasjerer i desember, en nedgang på 70.000 passasjerer fra november.

– Vi måtte også denne jule- og nyttårshelgen planlegge ut fra lavere etterspørsel, og fyllingsgraden er bra også for desember. Samtidig merker vi naturlig nok effekten av omikronviruset og nye tiltak og restriksjoner i inn- og utland, sa Norwegians konsernsjef Geir Karlsen den gang.

For det relativt ferske flyselskapet Flyr, var nedgangen i desember på rundt 9.000 passasjerer fra måneden før. Selskapet er betydelig mindre enn de andre selskapene, og fraktet totalt 51.600 passasjerer i desember.

Publisert: