Togkonkurranse på Østlandet avlyses
Regjeringen mener tydelig statlig styring vil være best for togtilbudet i hovedstadsområdet.

Samferdselsdepartementet opplyser i en pressemelding fredag at de har bedt Jernbanedirektoratet avlyse togkonkurransen på Østlandet.
De har bedt om at den pågående konkurransen om trafikkpakke fire avlyses, og at de ikke går videre med konkurransen om trafikkpakke 5, ifølge meldingen.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård sier i meldingen at regjeringen har som mål å gi flere passasjerer et bedre togtilbud, så flere velger å ta toget.
– Vi mener tydelig statlig styring vil være best for å utnytte den begrensede kapasiteten på jernbanen i hovedstadsområdet, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.
Samtidig ber samferdselsministeren direktoratet starte arbeidet med direktetildeling av togtilbudet på Østlandet.
Vil stenge ute svenskene i Norge – men Vy skal fortsatt operere i Sverige
Viktig for regjeringen å sikre nasjonal kontroll
Frem til nå har planen vært å lyse ut konkurranse om togtilbudet som Vy i dag drifter på Østlandet i to pakker.
– Regjeringen har i Hurdalsplattformen slått fast at videre konkurranse om persontrafikken på jernbanen skal stanses. Det er en viktig sak for dagens regjering å sikre nasjonal kontroll over togtilbudet. På Stortinget er det et klart flertall av partiene som støtter dette, sier Nygård.
Konkurransen ble utsatt i juni i fjor, blant annet på grunn av coronapandemien. I juli samme år bekreftet de rødgrønne partiene at de ville stanse konkurransen om togstrekningene.
– Et angrep på mitt og ditt togtilbud
Høyres samferdselspolitiske talsperson, Trond Helleland, sier avgjørelsen er et desperat forsøk for å gjenopplive statsmonopolet, og kaller det et angrep på mitt og ditt togtilbud.
Han mener Arbeiderpartiet er mer opptatt av hvem som kjører toget, enn om det blir et godt togtilbud.
– Jernbanedirektoratet var allerede i gang med konkurransen for blant annet Østfoldbanen, Gjøvikbanen og flere lokaltog. Det hadde gitt konkurranse om et bedre tilbud til forbrukerne, sier Helland.
Konkurranse på jernbanen er nødvendig for å utvikle Østlandsområdet og kutte utslippene, mener Helleland.
– Da kan vi ikke si nei til de ekstra milliardene vi får av konkurranseutsetting. Innsparingen gjør at vi får flere avganger og flere kilometer med jernbane, sier Helleland.
Samferdselsministeren Jon-Ivar Nygård sa i slutten av oktober at han ønsket å avlyse togkonkurransen for Østlandet og gi det til Vy. Han sa da at han ville ha slutt på anbud på norske togstrekninger, men at Go-Ahead og SJ som allerede kjører på norske togstrekninger skulle beholde sine kontrakter til de gikk ut.
Flytoget kastet seg inn i kampen om togtrafikken kort tid etter Nygårds utspill. Administrerende direktør Philipp Engedal advarte i oktober regjeringen mot å gi all togtrafikk til Vy.
Kampen om togtrafikken: Flytoget vil ta over hele Østlandet
– Ikke overrasket
Flytoget er ikke overrasket over avgjørelsen. Kommunikasjonsdirektør Ida Marie Fottland sier regjeringen har vært tydelige på at de vil avlyse konkurransen.
Nå ber selskapet Samferdselsdepartementet og Jernbanedirektoratet ta seg tid før de bestemmer seg for en løsning.
– Det vil være en dårlig løsning å bare videreføre dagens togtilbud på Østlandet når man har muligheten til å skape noe nytt - og bedre, sier Fottland.
Hun peker på statlig intern konkurranse mellom Flytoget og Vy.
– Med en konkurranse mellom to statlige selskaper kan staten beholde styringen og eierskapet, og samtidig gjøre jernbanen mer attraktiv for de reisende. Da har regjeringen en unik mulighet til å gjennomføre en real styrkeprøve om forbedring av togtilbudet mellom Vy og Flytoget sier Fottland.
Samferdselsdepartementet opplyser at avtaler med togselskaper om tilbud som allerede har blitt konkurranseutsatt skal ligge fast. Dermed vil regjeringen fortsette å samarbeide med Go-Ahead om Sørlandsbanen, SJ om Nordlandsbanen og Vy som drifter Vestlandsbanen, ifølge meldingen.