Equinor undersøker muligheter for havvindpark utenfor Bergen
Equinor og partnerne på Troll og Oseberg vil gå i gang med en havvindpark som kan være klar i 2027. Det kan sette fart på Norges havvindsatsing, håper selskapene.
- Asgeir Aga Nilsen
– En fullskala flytende havvindpark som Trollvind kan bidra til raskere å realisere norske myndigheters ambisjon om å posisjonere Norge som havvindnasjon og vi bygger på kompetansen fra olje- og gassindustrien, sier konsernsjef Anders Opedal i Equinor i en pressemelding.
Sammen med partnerne Petoro, TotalEnergies, Shell og ConocoPhillips har Equinor startet en studie for en flytende havvindpark i Troll-området.
Havvindparken vil kunne stå for det meste av kraftbehovet til å drive feltene Troll og Oseberg, ifølge meldingen.
Ser på modell uten støtte
Equinor opplyser at den potensielle havvindparken kan få en kapasitet på rundt 1 gigawatt og en årlig produksjon på 4,3 terrawattimer med oppstart i 2027.
Planen går ut på at partnerne skal kjøpe kraften til en pris som gjør det mulig å bygge vindparken kalt «Trollvind».
Avviser havvind-kritikk: – Overhodet ingen krig i regjeringen
«Partene ser på kommersielle modeller hvor Trollvind selger kraft til Troll og Oseberg installasjonene samt Kollsnesanlegget, og uten annen form for finansiell støtte», skriver Equinor.
Vindparken kan levere kraft til under 1 krone per kilowattime, anslår partnerne.
De sikter mot å ta en investeringsbeslutning i løpet av 2023.
Equinor skriver at kraften fra vindparken kan bidra til å dekke kraftbehovet til elektrifiseringen av olje- og gassinstallasjoner.
I tillegg kan den sette fart på Norges havvindsatsing samt levere ekstra kraft til Bergens-regionen, fremholder selskapet.
– Trollvind er et konsept hvor fornybar kraft både bidrar til utslippskutt gjennom elektrifisering, leverer kraft til et område hvor kraftmangel allerede har skapt utfordringer for ny industriutvikling og Norge beholder ledertrøyen i industrialiseringen av flytende havvind, sier Opedal.
Danmark vil femdoble strømproduksjonen fra havvind i 2030
Equinor peker på Stortingets vedtak fra 2020 som økte kravene til utslippskutt fra 40 til 50 prosent innen 2030.
Selskapet mener elektrifisering av felt må til for at målene skal nås.
– Det vil også kunne bidra til at leverandørindustrien får forutsigbarhet og en portefølje å jobbe med innen havvind på kort sikt, sier Opedal.
– Equinor og partnerne viser vei
NHO-direktør Ole Erik Almlid sier planene er «gode nyheter for både leverandørindustri, kraftproduksjon og klima».
– Her viser Equinor og partnerne vei med planer for det som kan bli et lønnsomt og produktivt havvindprosjekt realisert på rekordtid. Nå er det viktig at myndighetene sikrer at stabile og nødvendige rammebetingelser kommer raskt på plass, sier han i en kommentar.
Miljøorganisasjonen Zero er positiv til planene.
– Vi må elektrifisere sokkelen for å nå klimamålene, men vi har for lite kraft og for dyr strøm. Elektrifisering med havvind er helt nødvendig for å løse denne floken, sier Zero-leder Sigrun Aasland.
Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim, fremholder at industrien gjør satsingen for egen regning.
– Med Trollvind vil vi forlenge levealderen på sokkelen, levere energi til et Europa i krise og skaffe sårt tiltrengt strøm til næringsliv og folk på fastlandet, sier han.