Virke venter rekyl etter rekordvekst i varehandel

Folk kommer til å bruke mer på tjenestehandel i år, mens rekordveksten i varehandel kommer til å stanse opp, ifølge prognosene til Virke.

Etter et rekordår for varehandel i 2020, venter Virke og administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen at folk i år heller vil bruke penger på tjenestehandel.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Norske husholdninger har aldri brukt mer penger på varer enn vi gjorde i 2020. Samtidig har vi heller aldri hatt mer penger på bok enn vi har nå i 2021, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke, som er handels- og tjenestenæringens hovedorganisasjon, til NTB.

Når samfunnet nå omsider gjenåpnes etter koronapandemiens nokså lammende effekt, venter organisasjonen at husholdningene i større grad vil bruke midlene sine til tjenesteforbruk, og at veksten i varehandelen kommer til å avta.

Spareraten – som har vært svært høy under pandemien – vil falle til rundt 2019-nivå neste år, anslår Virke i konjunkturrapporten som ble lagt fram mandag.

Husholdningene har milliarder på bok. Mye av det skal tas ut i forbruk, selv om høye strømpriser vil ta noe av kjøpekraften.

Les også

«Trippelsmell» kan ramme privatøkonomien: – Summen gjør det dramatisk

Renta bekymrer ikke

At husholdningene er svært likvide, bidrar til at Virke er mindre bekymret for høye strømpriser og kommende renteøkninger enn organisasjonen ville vært i en normalsituasjon.

– Overordnet ser vi for oss at noen koronaeffekter blir med oss videre, men vi er på vei tilbake mot en mer normal situasjon. Det vil bli mer tjenesteforbruk, dagligvare skal ned etter en rekordvekst, og vi vil igjen bruke penger på klær og sko, sier sjeføkonom Lars Haartveit i Virke.

Norges Bank har varslet at styringsrenten skal opp på møtet i rentekomiteen onsdag denne uken, og at den kommer til å bli satt opp flere ganger før 2022 er omme. Det er en oppfatning blant økonomer NTB har snakket med, at vi har en styringsrente på opp mot 1,5 prosent ved inngangen til 2023. Det tilsier en boliglånsrente på over 3 prosent.

Les også

Nordea Markets tror Evergrande-trøbbelet kan svekke kronen

Frykter netthandel i utlandet

Virke melder om at hele landet har fått tatt del i den kraftige forbruksveksten i fjor. En av tre kommuner hadde høyere vekst enn 15 prosent i detaljomsetning per innbygger.

Selv om organisasjonens egne tall viser et kraft fall i husholdningenes varekjøp i fjor, og at nivået fortsatt ligger rett over 0-streken, er Virke bekymret over at nordmenn la igjen over 20 milliarder kroner i utenlandske nettbutikker i fjor.

– Det haster med en gjennomgang av skatte- og avgiftssystemet og hvordan vi fremmer miljøkrav i alle kanaler, sier Kristensen.

Publisert: