Småsparere storselger aksjer under børsuro

Etter en måned der inflasjon og rentefrykt fortsatt la press på verdens børser har småsparere handlet aksjer for over 32 milliarder kroner hos nettmegleren Nordnet.

Investeringsøkonom i nettmegleren Nordnet, Mads Johannesen.
Publisert Publisert

Småsparerne har latt seg påvirke av de volatile markedssvingningene i mai.

Det skriver Nordnet i en rapport onsdag morgen.

Ifølge nettmegleren har småinvestorene omsatt aksjer for hele 32 milliarder kroner på handelsplattformen i løpet av måneden.

Samtidig har de nettosolgt aksjer for 385 millioner kroner.

– Etter en relativt rolig april måned, er våre kunder tilbake igjen på kjøperen og har handlet mye aksjer gjennom mai måned, skriver Nordnets investeringsøkonom Mads Johannesen i rapporten.

– 32 milliarder kroner er i det øvre intervallet av hva jeg har sett i min tid i Nordnet.

Les også

Aksjene som kan bli redningsbøyer

Solgte oljeaksjer

I mai var det oljeaksjer som tronet salgstoppen.

Aker BP var den aksjen som var mest nettosolgt blant småsparerne, etterfulgt av Golden Ocean Group og Equinor.

– Felles for alle disse selskapene er at de har steget relativt mye det siste året som har ført til at det sannsynligvis er gevinstsikring som gjøres for å plassere pengene i andre selskaper som kan gjøre det bra fremover, sier Johannesen i rapporten.

Investeringsøkonomen peker i tillegg på at flere av småsparerne tror at toppen er nådd for oljeaksjene og har derfor valgt å selge seg ut, tross vedvarende høye råvarepriser.

Oljeprisen bikket 120 dollar den siste handelsdagen i mai etter at EU-kommisjonen omsider kom til enighet om et delvis forbud mot russisk oljeimport.

– Dette vil bli av ekstremt stor interesse for oss som løpende følger Oslo Børs, skriver investeringsøkonomen.

Les også

Oljeselskapene jekker opp investeringsanslagene i år

Kjøpte MPC for 131 mill.

I mai var shippingselskapet MPC Container Ships kjøpsfavoritten blant småsparerne, som kjøpte aksjer i selskapet for over 131 millioner kroner.

Ellers har Norwegian igjen klatret oppover topplisten for småsparerne, som kjøpte aksjer for over 85 millioner kroner i flyselskapet.

– Norwegian har på kort tid blitt et helt nytt selskap. Etter en stor refinansiering, der blant annet John Fredriksen ble med på laget, har selskapet etter hvert klart å stable seg på beina til å bli et konkurransedyktig selskap igjen, skriver Johannesen.

Mandag meldte flyselskapet at de har bestilt 50 nye fly gjennom Boeing – en kontrakt som også vil markere slutten på en mangeårig tvist mellom flyselskapet og flyprodusenten.

Publisert