Regjeringskaos i Sverige - statsministeren går av samme dag som hun ble utnevnt

Først ble Magdalena Andersson (S) historisk som Sveriges første kvinnelige statsminister. Så ble budsjettet hennes stemt ned. Nå går hun av.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson i Riksdagen etter at hun ble godkjent som ny statsminister i Sverige med knappest mulig margin onsdag.
Publisert Publisert

Andersson ber om å få gå av som statsminister i Sverige etter at Socialdemokraternas koalisjonspartner Miljöpartiet forlot mindretallsregjeringen.

I mellomtiden er Stefan Löfven - som jo akkurat tredde til side for at Andersson skulle bli partileder og statsminister - tilbake som statsminister i en overgangsregjering, skriver Aftonbladet.

Bare timer etter at Andersson ble godkjent av Riksdagen onsdag, ble budsjettet hennes nedstemt.

I stedet godkjente Riksdagen budsjettforslaget fra de opposisjonelle partiene Moderaterna (M), Kristdemokraterna (KD) og Sverigedemokraterna (SD).

Miljöpartiet vil ikke styre videre på et borgerlig budsjett, og forlot regjeringskoalisjonen.

Dette etter at det svenske senterpartiet, Centerpartiet, som tidligere på dagen stemte på Anderssopn som statsminister ikke ville støtte henens budsjett. med det fallt budsjettflertallet bort.

Centerpartiet mente Vänsterpartiet, søsterpartiet til SV og Rødt, hadde fått for mye gjennomslag i regjeringens budsjettforslag.

– Ikke vår oppgave

På et pressetreff forklarer MPs talspersoner Märta Stenevi og Per Bolund hvorfor de forlater regjeringen.

– Selv om vi har møtt Centerpartiets krav, har de valgt å slippe fram et budsjett fremforhandlet av SD, som skiller på folk og folk, slakter miljøbudsjettet og øker utslippene, sier Stenevi.

– Det er ikke MPs oppgave å regjere på et SD-forhandlet budsjett. Vi har et enstemmig partistyre bak oss om at vi ikke kan sitte i en regjering på et budsjett som SD har forhandlet fram, sier hun.

Knapp margin

Sosialdemokratiske Anderssons budsjettforslag ble nedstemt med 154 mot 143 stemmer. Tidligere onsdag ble Andersson godkjent som Sveriges 34. statsminister med knappest mulig margin.

Bakgrunnen er altså at Vänsterpartiet tirsdag gikk med på å gi passiv støtte til Andersson i bytte mot at minstepensjonen ble økt med 1.000 kroner i måneden. Centerpartiets leder Annie Lööf mente da at Vänsterpartiet har fått for mye innflytelse og vil derfor ikke støtte regjeringens statsbudsjett.

MP sier de er mest kritiske til at opposisjonens budsjett innebærer en reduksjon i bensinavgiftene.

Publisert