Nordmenn må belage seg på sommerferie i Norge

Regjeringen fraråder fortsatt alle utenlandsreiser frem til 20. august.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Statsminister Erna Solberg og statsrådene Iselin Nybø, Monica Mæland og Ine Eriksen Søreide har invitert til pressekonferanse om coronasituasjonen, ferie og fritidsreiser. Helsedirektør Bjørn Guldvog og avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet, Line Vold, er også til stede.

–Det er nå to måneder siden Norge stengte ned og det har blitt lagt store begrensninger på nordmenns liv, nå står sommerferien snart for døren med mange spørsmål om hvordan det kommer til å bli, sier Solberg.

Norwegian dropper munnbindkrav på flyene sine inntil videre

Hun forklarer videre at det som ligger til grunn for vurderingene er smittesituasjonen, og at mye kan endre seg i Norge og utlandet.

Samtidig er bestemmelsene satt for at reiselivsbransjen skal få større forutsigbarhet.

– Norsk reiseliv er hardt rammet

– Aktiviteten i reiselivsnæringen har falt med over 90 prosent, har over 175.000 ansatte, og skapte verdier for 121 milliarder kroner, sier Nybø.

Hun sier videre at det er en alvorlig situasjon for bransjen, ettersom det er på denne tiden av året hvor de fleste bedrifter legger grunnlaget for resten av året.

– Den avklaringen som kommer i dag er viktig for mange aktører.

Se hvilke bedrifter som har fått kontantstøtte her

– Situasjonen er uoversiktlig og uforutsigbar

Utenriksdepartementets reiseråd om å ikke foreta noen utenlandsreiser som er strengt nødvendig opprettholdes frem til 20. august.

Frem til 15. juni vil det vurderes om det kan gjennomføres reiser til enkelte nordiske land. Før 20. juli vil UD undersøke muligheten for å besøke europeiske nærliggende land.

– Gjenåpningen må skje gradvis og kontrollert, sier Søreide.

Mæland opplyser om at det vurderes å åpnes for arbeidsreiser fra 1. juni. Det betyr også at dagens karanteneplikt erstattes med egenvurdering.

Se pressekonferansen her
Publisert: