Les også:

WASHINGTON (Aftenposten.no): Senator Ted Kennedy, demokratenes veteran, kunne ikke stille på grunn av sykdom. Han har hjernesvulst. Dermed hadde demokratene bare 57 senatorer og var helt avhengig av de tre republikanske utbryterne for å få 60 av 100 senatorer som stemte for stimuleringspakken. Med 60 stemmer kunne ikke et mindretall blokkere stimuleringspakken.

I siste runde oppsto det mer dramatikk. Sherrod Brown, demokratisk senator fra Ohio, ble hentet av fly stilt til disposisjon av presidenten. Lørdag skal han i sin mors begravelse, og dermed måtte han frem og tilbake på et tidspunkt da det ikke gikk fly. Han var den siste som stemte i natt, nesten fem timer forsinket.

Demokrater mot

Men alt kom på plass, og litt før klokken 05.00 norsk tid var det klart: 60 stemte for og 38 imot den 787 milliarder dollar (vel 5500 milliarder kroner) store pakken. I første runde for en uke siden stemte 61 for og 37 imot.

Obama hadde håpet på et bredt kompromiss om stimuleringspakken. Det fikk han ikke til.

I løpet av det neste halvannet året skal denne pakken smøres utover USA. Rundt 500 milliarder dollar av skattebetalernes penger brukes til investeringer iblant annet veier, jernbane, energieffektivisering og støtte til arbeidsløse, resten er skattelette mest til mindre bedrifter og til lønnsmottagere.

Tidligere fredag vedtok Representantenes hus pakken med 246 mot 183 stemmer. Ingen republikanere stemte for den, mens syv demokrater stemte imot pakken. Det var fire færre enn under den første runden.

Reddet pakken

De tre moderatene republikanske senatorene som sikret flertall for pakken, Susan Collins, Olympia Snowe og Arlen Specter, har også satt sitt merke på den. President Obama og det demokratiske flertallet i Kongressen har måttet svelge flere kameler for å få deres støtte. Uten den kunne et mindretall på 41 republikanere ha blokkert denne tiltakspakken.

Pakken som passerte Kongressens to kamre i natt er et kompromiss mellom de to pakkene Senatet og Representantenes hus vedtok. I den endelige pakken økte andelen skattel ette og en del investeringer som demokratene ønsket ble slanket eller fjernet. Det gjaldt blant annet investeringer i skoler.

Det er ventet at president Obama signerer pakken mandag. Han reiste fredag kveld på helgebesøk til hjembyen Chicago med sviger, kone og døtre.

Les mer om hvordan republikanerne styrer president Barack Obama i dagens papirutgave av Aftenposten.