Trafigura kan tape 5,8 milliarder på nikkelsvindel

Råvarehandelsselskapet oppdaget at last de mottok ikke inneholdt nikkel, og hevder de har blitt svindlet.

Publisert: Publisert:

Da Trafigura i desember i fjor begynte å sjekke beholdere som skulle inneholdt nikkel, fikk de seg en overraskelse.

Det viste seg at beholderne ikke inneholdt nikkel, men materialer av mye lavere verdi, skriver Bloomberg.

Trafigura mener selskaper som den indiske forretningsmannen Prateek Gupta står bak har svindlet dem, opplyser de i en pressemelding torsdag.

De som kjøper leilighet her, får «bo gratis» i ett år

Den påståtte svindelen kan ha påført selskapet store tap. Trafigura har satt av 577 millioner dollar i første kvartal av 2023 for å dekke inn det mulige tapet. Dette er det høyeste potensielle summen selskapet kan tape som følge av situasjonen, ifølge meldingen.

Det tilsvarer mer enn 5,8 milliarder norske kroner med dagens kurs.

Undersøker fortsatt

Selskapet har brukt de siste to månedene på å avdekke det de mener er systematisk bedrageri. Det skal blant annet dreie seg om bruk falsk dokumentasjon. I pressemelding skriver Trafigura at mesteparten av forsendelsene fortsatt er i transitt og venter på videre inspeksjon.

Trafigura sier de har satt i gang en rettsprosess mot Prateek Gupta, selskapet TMT Metals og datterselskaper av UD Trading Group. De tror ikke noen internt hos Trafigura er involvert.

Bloomberg har forsøkt å få en kommentar fra både TMT og UD Trading, uten å få svar.

Til tross for denne nedskrivingen, tror Trafigura fortsatt at resultatet for første halvår av 2023 blir bedre enn samme periode i fjor.

Populært

Nikkel er et populært metall blant svindlere, ifølge Bloomberg. Grunnen til dette er at metallet relativt høy verdi, samtidig som det omsettes i store volum uten samme type sikkerhet som rundt gull.

Trafigura er blant verdens største innenfor handel med metaller og energivarer som olje.

Nikkel brukes hovedsakelig sammen med andre metaller for å beskytte mot rust, som i rustfritt stål. Nikkel kan også bli brukt i batterier.

Publisert: