Strømprisen i Sør-Norge blir den billigste i desember

Strømprisene faller i Sør -og Midt-Norge. I Nord stiger prisen marginalt fra i dag.

Publisert: Publisert:

I Sør-Norge faller prisene, men holder seg fortsatt på et svært høyt nivå. I disse tre prisområdene blir prisen 2,55 kroner kilowattimen i snitt gjennom døgnet lørdag, viser endelige tall fra Nordpool. Til sammenligning var strømprisen på 4,14 kroner kilowattimen i dag.

Strømprisen i Midt-Norge faller til 1,24 kroner kilowattimen i snitt lørdag. Det er marginalt ned fra prisen på 1,34 kroner kilowattimen fredag.

I Nord-Norge stiger prisen noe. Døgnprisen er på 1,02 kroner kilowattimen, sammenlignet med dagens pris på 0,85 kroner kilowattimen.

På det dyreste, fra klokken 00–01, koster strømmen 2,87 kroner i Sør-Norge. I Midt-Norge blir den dyreste timen mellom klokken 14 og 15. Da koster strømmen 1,36 kroner kilowattimen. Den dyreste timen i Nord-Norge blir også mellom klokken 14 og 15, til samme pris som i Midt-Norge.

VGs strømspesial kan du se hva prisen blir time for time hos deg.

Prisen som fastsettes på strømbørsen Nord Pool er kun den rene kraftprisen. Den er oppgitt uten nettleie, avgifter som moms og påslag til strømselskapene. Nettleien varierer mye mellom ulike nettselskaper. Eventuell strømstøtte trekkes fra på strømregningen.

Avgifter, nettleie og strømstøtte

Inkludert avgifter og nettleie kommer lørdagens strømpriser opp i 3,75 kroner kilowattimen i Sør-Norge, og i Midt-Norge vil prisen bli 2,11 kroner kilowattimen.

I Nordland, Troms og Finnmark er det momsfritak på strøm, og fritak for elavgift i Finnmark og deler av Troms. Her blir dermed den faktiske strømprisen enten rundt 1,47 eller rundt 1,32 kroner per kilowattime.

Det må samtidig tas høyde for strømstøtten. Den beregnes ut i fra snittprisen for måneden, og dekker 90 prosent av prisen over 70 øre i desember.

Ifølge E24 sine beregninger lå strømstøtten an til følgende på mandag:

  • Strømstøtten ligger an til å bli på rundt 3 kroner i Sør-Norge.
  • I Midt-Norge ser strømstøtten ut til å ende på rundt 2 kroner kilowattimen.
  • I Nord-Norge ser strømstøtten ut til å kunne ende på rundt 50 øre når man ser bort fra moms.

Kaldt vær

Strømprisen har klatret mye de siste ukene.

Kaldt vær er en av forklaringene på de høye prisene den siste tiden, har kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv trukket frem. Det gjør at kraftforbruket til oppvarming øker.

– Vi venter veldig høye priser denne uken, sa Djupskås til E24 mandag.

Mindre vindkraft enn normalt, høye priser i Tyskland og kjernekraftproblemer i Sverige er andre årsaker kraftanalytikeren pekte på.

Publisert: