Oppgang på Oslo Børs etter sluttspurt

Programvareselskapet House of Control er dagens soleklare vinner etter Visma-bud. En sluttspurt sendte Børsen i pluss mens oljeprisen klatret.

Publisert: Publisert:

Det ble en vinglete dag på Oslo Børs mandag.

Hovedindeksen falt først rundt 1,5 prosent i tidlig handel, for deretter å hente inn igjen mye av det tapte. Midt i handelsdagen var den markante nedgangen tilbake, men dagen endte til slutt med tydelig oppgang.

Hovedindeksen endte dagen opp 0,46 prosent.

Edvard (73) trosser ekspertenes råd: Handler kun i favorittaksjen sin

Oljeprisen falt bratt fredag, og lå på rundt 85,50 dollar fatet da Børsen stengte for helgen. Det bidro til det verste fallet siden mars 2020, da Hovedindeksen falt mer enn fire prosent.

Mandag morgen falt oljeprisen under 85 dollar fatet for første gang siden januar, men også her har stemningen snudd.

Oljeprisen klatret de siste timene før stenging på Oslo Børs, og ligger ved stengetid på 87,4 dollar fatet.

Frykt for lavere etterspørsel etter drivstoff ved en eventuell global resesjon preger markedet, samtidig som en styrket dollar presser oljeprisene opp for land som ikke bruker den amerikanske valutaen, skriver Reuters.

Blant oljeselskapene steg Equinor 1,85 prosent, mens Aker BP endte opp 1,67 prosent. Vår Energi steg samtidig mer forsiktige 0,35 prosent.

Sportskjeden XXL falt 11,2 prosent etter at Sparebank 1 Markets har kuttet kursmålet på aksjen fra fem til to kroner, ifølge Infront TDN Direkt.

– Ikke immun

– Jeg tror det blir veldig, veldig turbulent fremover.

Det sier forvalter i Nordea, Audhild Asheim Aabø, når hun skal kommentere hvordan stoda vil være på aksjemarkedet i tiden fremover.

Denne uken vil hun følge tett med på inflasjonstallene, både fra eurosonen og USA.

– Ser vi at inflasjonen har bitt seg veldig fast, blir det nok flere rentehevinger. Det er også priset inn i markedet. Om de lange rentene skal opp, så slår det ut på aksjeverdier, sier Aabø.

Hun sier at det som påvirker markedene nå er faren for resesjon.

– Noen mener vi allerede er inne i resesjon, så spørsmålet er hvor dyp og langvarig den blir, sier Aabø.

Selv om Oslo Børs har vært en slags «annerledesbørs», på grunn av høy eksponering mot olje og gass, så vil ikke Børsen her til lands unngå å bli dradd med i dragsuget, ifølge Aabø.

– Får du en stor resesjon i verden, er ikke vi immune. Skal aktiviteten ned, og færre varer skal fraktes, så skal etterspørselen etter olje også ned.

– Jeg tror det er den frykten som gjør at oljeprisen har falt i det siste, sier Aabø.

Tror vekstcasene får mest juling

Aabø forvalter aksjefond med langsiktig horisont.

– Vi har ikke snudd porteføljen på hodet, men jeg tror vi som alle andre ser på inntjeningen til selskapene og hvordan den vil bli påvirket i nedgangstider, sier Aabø.

Hun tror det er de langsiktige vekstselskapene som får mest juling.

– Når rentene går opp, så blir inntjeningen langt frem i tid mindre verdt. Og har man en usikker businessmodell på toppen av det, så er det disse selskapene som blir hardest rammet. Det er tungt for vekstcasene som trenger kapital og gå ut i markedet å hente penger nå, sier Aabø.

Har gitt ekskonen enda en luksusbolig

Vil sluke House of Control

Visma har stått for morgenens største nyhet da selskapet varslet at det vil kjøpe Euronext Growth-noterte House of Control.

House of Control-aksjen er dagens soleklare vinner, med en oppgang på 54,29 prosent til en kurs på 10,8 kroner per aksje.

Budet på 11,20 kroner er hele 60 prosent over fredagens sluttkurs, og verdsetter selskapet til 689 millioner kroner.

Til tross for den høye budpremien, er budet likevel godt under selskapets noteringskurs som var på 19 kroner i oktober i 2020.

Styret i House of Control anbefaler budet overfor aksjonærene.

Visma har fått forhåndsaksept fra eiere som sitter på 33,84 prosent av aksjene i House of Control. Dette inkluderer blant annet investeringsselskapene Viking Venture og Luxor Capital Group. I tillegg har både toppsjef Lasse Sten og finansdirektør Carl Fabian Flaaten godtatt budet.

Inflasjonstall i horisonten

Denne uken er det særlige europeiske og amerikanske inflasjonstall som lurer i horisonten.

I august steg inflasjonen i eurosonen til ny rekord på 9,1 prosent, og nå ventes det ytterligere oppgang til 9,7 prosent, ifølge Bloomberg.

Fra USA får vi inflasjon målt ved PCE (personal comsumption expenditures), som er den amerikanske sentralbankens favorittmål på prisstigning.

Selv om den totale prisveksten ventes å dempe seg til 6,0 prosent fra 6,3 prosent, ventes det marginal oppgang i kjerneinflasjonen, som ikke inkluderer mat- og energipriser.

Publisert: