Klarna med tekniske problemer – kunder skal ha fått tilgang til andres opplysninger
Betalingsselskapets kunder kunne se andre personers betalinger og personopplysninger.

En rekke kunder hos betalingsselskapet Klarna skal ha fått tilgang til andres opplysninger når de har logget seg inn. Der har de blant annet fått opp betalings- og kjøpshistorikk til andre personer, skriver Dagens Industri.
Klarna er en svensk betalingstjeneste, men har brukere i en rekke land verden over – blant annet i Norge. De står for betalingsløsningen for en rekke norske nettbutikker.
På sine nettsider opplyser de at de har 90 millioner «aktive kunder» og står for betalingsløsninger for 250.000 bedrifter. De skriver også at de har to millioner transaksjoner hver dag.
Ifølge svenske medier kan kunder angivelig også se deler av bankopplysninger som kobles til Klarna, men ikke hele kontonummeret.
Klokken 16.24 skriver Klarna at kunder igjen kan logge inn i Klarna-appen og at de vil komme tilbake med mer informasjon om problemet på et senere tidspunkt.
– Forstyrrelser
Torsdag formiddag fikk man feilmelding når man forsøker å logge seg inn.
Klarna skrev på sine nettsider at de opplever problemer med transaksjoner og at de nå undersøker saken.
– Vi opplever for øyeblikket forstyrrelser i systemene våre på grunn av en teknisk feil. Vi gjør vårt ytterste for å rette opp dette og gjenopprette systemene til normal drift. Vi beklager ulempene dette kan medføre. Mens vi fikser feilen, vil ikke forbrukerne kunne logge inn i appen, sa Klarnas presseansvarlig Niklas Gillström i en e-post til E24.
Finansinspektionen (FI), som tilsvarer norske Finanstilsynet, har kontaktet Klarna og bedt selskapet forklare hva som har skjedd, skriver Dagens Industri.
Norske Finanstilsynet peker på Klarna er under tilsyn av FI som hjemlandsmyndighet og viser til dem for ytterligere informasjon, men FI sier til DI at de ikke har ytterligere informasjon om saken.
Datatilsynet sier at hendelsen kan se ut som klart brudd på personopplysningssikkerheten, men de har ikke foreløpig ikke blitt kontaktet om den.
– Siden Klarna er et svensk selskap, er det Integritetsskyddmyndigheten eller Finanstilsynet i Sverige som er de som behandler saken. Vi har heller ikke registrert henvendelser fra enkeltpersoner foreløpig, men det kan jo komme, sier kommunikasjonsdirektør Janne Stang Dahl i Datatilsynet.
Den svenske Integritetsskyddsmyndigheten (tidligere Datainspektionen) i Sverige opplyser om at de ikke har fått noen beskjed, men det er meldt til svenske finansmyndigheter.
– Ifølge Betaltjänstlagen («betalingstjenesteloven» er det den svenske Finansinspektionen som er tilsynsmyndighet. Som jeg har forstått saken har Klarna allerede meldt det dit, som tyder på at de anser det som deres bord. Vi har ikke tatt stilling til spørsmålet om hvem som er behørig myndighet, sier Hans Kärnlöf, avdelingsdirektør til E24.
Rammet også i Norge
E24 har sett dokumentasjon på at en av Klarnas kunder i Norge har kommet inn på en annen persons profil i Klarna-appen, der hun kunne se hvor mye vedkommende hadde i utestående betalingskrav, i tillegg til kontaktdetaljer som navn, adresse, telefonnummer og e-post.
– Jeg logget meg inn som vanlig i Klarna-appen med ansiktsgjenkjennelse på telefonen. Da kom jeg inn på en annen profil, og jeg så personens adresse, mobilnummer, e-post og kjøp som denne personen hadde gjort, forteller Riola Zeneli, en av Klarnas kunder.
Zeneli forteller at hun deretter ble logget ut og fikk beskjed om å oppdatere appen, før hun deretter ble nektet å logge inn igjen.
– Jeg tenker at dette er ganske alvorlig, i og med at andre kanskje kan logge inn på min bruker og se min informasjon også. Én ting er å logge inn i andres Netflix for eksempel, men på Klarna har du jo tilgang til kortinformasjon og alt, sier Zeneli.
«Chipageddon» gjør noen aksjer heteMange har valgt kryptovaluta under pandemien. Men hvorfor?